Geen zondagsdienst bij OZG op donderdag 16 maart

Foto: Anita Meis

SCHEEMDA – Bij het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda wordt morgen geen zondagsdienst gedraaid. Dit betekent dat de reguliere zorg in dit ziekenhuis gewoon doorgaat.

Donderdag 16 maart staken veel ziekenhuizen in het land voor een betere CAO. Er wordt die dag gewerkt alsof het een zondag is, dat betekent dat alleen spoedeisende zorg doorgaat.

Er wordt gestaakt op 64 locaties van verschillende ziekenhuizen door heel Nederland, waaronder het Martini Ziekenhuis in Groningen. Het UMCG doet niet mee aan de staking. Haar medewerkers vallen onder een andere cao en dus draait het UMCG een normale werkdag.

De stakende ziekenhuismedewerkers voelen zich in de steek gelaten door de werkgeverskoepel, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), melden de vakbonden. ‘Als het aan de NVZ ligt gaan de medewerkers er de komende twee jaar in koopkracht flink op achteruit, wordt er niets structureels gedaan aan het verlagen van de werkdruk en moeten ze zich nog flexibeler opstellen bij het inroosteren.’

De vakbonden eisen onder meer een loonsverhoging van 10 procent voor één jaar plus 100 euro. Ook willen de bonden dat werknemers die met het openbaar vervoer reizen de volledige reiskosten vergoed krijgen en dat de kilometervergoeding omhooggaat. De onregelmatigheidstoeslag moet betaald worden over het volledige uurloon, waarbij geen onderscheid gemaakt wordt tussen salarisgroepen.

Treant

Bij de ziekenhuislocaties van Treant in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal wordt morgen ook een zondagsdienst gedraaid. Alle spoedzorg gaat door. Dit betekent concreet dat de Spoedeisende hulp in Emmen en de basisspoedposten in Hoogeveen en Stadskanaal open zijn. Ook spoedoperaties gaan door, net als de operaties die door moeten gaan op indicatie van een medisch specialist (bijvoorbeeld oncologie). Andere geplande operaties zonder spoed gaan niet door. De poli’s zijn gewoon als op een doordeweekse dag geopend. Er vinden dus controleafspraken, onderzoeken en andere behandelingen plaats.

Assen, Meppel

Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen en Isala in Meppel doen ook mee aan de actie.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.