Thomas Azier en Noordpool Orkest omlijsten bijzondere tiende editie van Grasnapolsky

Foto: Jelmer de Haas, Grasnapolsky

SCHEEMDA – Met een speciaal voor het festival ontwikkelde poëtische performance door Lucky Fonz III en beeldend kunstenaar Jos Agasi werd de tiende editie van Grasnapolsky in Fabriek de Toekomst afgelopen vrijdag geopend. Het werd een jubileumeditie waarin alles waar het festival voor staat samen kwam en die werd afgesloten met het hoogtepunt van Grasnapolsky 2023: de verbluffende show van Thomas Azier en het Noordpool Orkest. 

Het thema van de tiende editie, ‘Alles Om Je Heen’, werd op de vrijdag meteen benadrukt door een witte sluier van sneeuw die zich rond de baksteenrode fabriek vormde. Deze unieke locatie in Nederland heeft een hoofdrol bij Grasnapolsky. Verroeste ketels, bolkokers en stilstaande machines in De Fabriek vormden de achtergrond en expositieruimte voor immersive kunstinstallaties. Alles Om Je Heen was ook voelbaar bij de shows van La Jungle en Lander en Adriaan, waarbij het publiek om de bands heen stond die midden op de vloer van de grote zaal een verbluffende show speelden.
Morpheus bewees op de zondag dat hij daadwerkelijk de grote muzikale belofte is, waar nog veel omheen zal gaan gebeuren. 

Prins S. en de Geit speelde een bijzondere show op Grasnapolsky. Vorig jaar nog speelden ze op het bungalowpark, waarna gitarist Marne een hersenbloeding kreeg. Nu als headliner van de zaterdag in fabriek de Toekomst spelen was voor hen een emotioneel en bijzonder moment. Het publiek omarmde hen en het werd een euforische show, die band, festival én publiek niet snel zal vergeten. De Vlaamse sensatie The Haunted Youth nam alvast een voorsprong op het aankomende festivalseizoen met hun optreden op Grasnapolsky. Hiermee verklaarde ‘Gras’ het seizoen in festivalland dan ook officieus voor geopend. 

Tijdens de afsluiter van Thomas Azier met Noordpool Orkest, waarbij muziek van het album ‘Love, Disorderly’ voor het eerst live werd uitgevoerd, luisterde het volledige publiek van het festival ademloos toe. 

Tien edities ‘Gras’
Deze jubileumeditie beloofde al een bijzondere te worden. Grasnapolsky organiseerde op donderdagavond een pre-party op het bungalowpark met nieuwe talenten POM, LE MOTAT en Elmer. De volgende dag werd het publiek verrast door een lokale fanfare waarmee een groot vertrek met bussen richting het festivalterrein, fabriek De Toekomst, werd ingeluid. Daar werd het publiek welkom geheten door Lucky Fonz III en Jos Agasi. Lucky Fonz III maakte voor het jubileum een poëtische conference over ‘Gras’ en de bijzondere locatie. Het nummer Alles Om Je Heen van het album Hemellichamen (dat door NRC het beste Nederlandse album van 2022 werd genoemd) bood de inspiratie voor het thema van het festival.

“De toekomst komt altijd, en ook de fabriek De Toekomst kreeg een nieuwe Toekomst, en dit weekend is ze een culturele fabriek, maar wel één waar de geschiedenis nog in alles om je heen te voelen is”.  – Lucky Fonz III

Verder onderscheidde Grasnapolsky zich ook weer door aandacht te vragen voor de omgeving, het Groningse landschap en erfgoed. Het expeditieprogramma van het festival bracht het publiek niet alleen op bijzondere plekken, maar leidde er ook toe dat hoogstaande performances in unieke settings werden uitgevoerd, zoals een concert van Roufaida in de Scheemder Kerk.  De meertalige spoken word performance Het grensland, waarin streektalen een belangrijke rol vervullen, werd in een Klokkengieterij in Heiligerlee voor het eerst gepresenteerd. 

Het festival bood verschillende indrukwekkende  interactieve geluid- en lichtinstallaties. In de industriële ruimtes van de fabriek presenteerden inmiddels bekende namen als WERC en Jos Agasi hun werken. Ook nieuwe talenten debuteerden op Grasnapolsky, zoals Steven Wobbes en Studio SPÉS

Thomas Azier speelde nummers van zijn laatste twee albums, waarbij hij voor het eerst nummers ten gehore bracht van zijn nieuwe album Love, Disorderly. In deze slotshow van de jubileum-editie van ‘Gras’ wist hij met het Noordpool Orkest een uitzinnig festivalpubliek volledig tot stilte te krijgen tijdens het laatste en ontroerende nummer ‘Only The Ocean’.

Het programma van Grasnapolsky is dit jaar extreem goed ontvangen. Tijdens het festivalweekend bleek het thema ‘Alles Om Je Heen’ precies te benadrukken wat Grasnapolsky wil zijn: een festival met oog voor omgeving en details met liefde voor muziek en kunst. 

Ingezonden

Foto’s: Jelmer de Haas, Grasnapolsky

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.