Graanrepubliek officieel geopend

Foto: Jan Glazenburg

BAD NIEUWESCHANS – Vanmiddag heeft burgemeester Cora-Yfke Sikkema de Graanrepubliek officieel geopend.

Burgemeester Cora-Yfke Sikkema heeft vanmiddag onder grote belangstelling de Graanrepubliek geopend. Vervolgens kregen Frank Westerman, journalist en schrijver van het gelijknamige boek en stadsdichter Myron Hamming het woord.

De Graanrepubliek is gevestigd in de Oude Remise, een voormalige locomotiefloods uit 1876 van de Staatsspoorwegen aan de Oudezijl in Bad Nieuweschans. De loods herbergde acht locomotieven. In 1948 werd het gebouw, na 13 jaar buiten gebruik te zijn geweest, in gebruik genomen door de GADO ( Groninger Autobusdienst Onderneming). Later werd het door de Noordelijke Graanhandel gebruikt als opslagplaats voor graan.

De Graanrepubliek is een coöperatie van 34 boeren, makers en ondernemers. In de oude remise werken ze hard aan het bereiken van een ultiem doel: het verbeteren van het voedselsysteem voor de allerbeste smaak van hun producten. Op deze plek wordt onder andere brood, muesli, pasta, vegan snacks, bier, whisky en jenever gemaakt. Ook werkt men samen met diverse onderwijsinstellingen. Directeur is Niels Grootenboer.

Het pand is aan de binnenkant verbouwd en ziet er weer uit zoals het vroeger was: een grote ruimte waarin locomotieven werden onderhouden en opgeknapt. Hieraan is ruim twee jaar gewerkt. Initiatiefnemer was toen Peter Brul. Ook is de naastgelegen haven aangekocht.

U kunt in de Graanrepubliek terecht voor een hapje en een drankje. Ook is het gebouw open voor onder anderen een rondleiding, vergaderingen, presentaties en bruiloften. Klik HIER voor meer informatie.

Vanmiddag was de officiële opening voor genodigden. Morgen gaan de deuren open voor het publiek. Dit met een klassiek brunchconcert.

Klik HIER voor onze reportage van een rondleiding op 21 januari.

De foto’s zijn gemaakt door Jan Glazenburg.

Meer foto’s vindt u HIER.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.