Genieten van de voorjaarstuinen tijdens de 15e Groninger bloembollenroute

Foto: Johannes Velthuis

BLIJHAM, STADSKANAAL, WINSCHOTEN, OOSTWOLD – Tijdens de 15e Groninger bloembollenroute kunt u weer genieten van diverse voorjaarstuinen. In vier tuinen in Stadskanaal, Blijham, Oostwold en Winschoten zijn weer extra veel bloembollen gepoot. Tijdens deze open dagen kunnen tuinliefhebbers zonder een afspraak te maken genieten van deze vroege voorjaarstuinen.


De vier tuinen zijn totaal verschillend wat betreft aanleg en sfeer, dat maakt in deze tijd van het jaar een bezoek aan de tuinen ook de moeite waard.

Krokuszondagen zijn op 19 maart, van 11.00 tot 17.00 uur en twee opeenvolgende zondagen in april: 23 en 30 april, van 11.00 tot 17.00 uur.

De tuinen zijn:
‘The Stonefarm’, Anna en Tinus Scheltens, Zijdstukkerweg 7, 9501 LB Stadskanaal, tel. 0599-612203, e-mail: tinus.anna@stonefarm.nl, www.stonefarm.nl. 20.000 m2. Opvallend zijn de enorme zwerfkeien in de landschappelijke tuin. Een grote appelhof (1400 m2) met een tapijt van sneeuwklokjes en krokussen. Verder door de hele tuin massa’s stinzenplanten en voorjaarsbollen. De bermen langs de weg zijn ook royaal beplant.

‘De Houtstek’, Thea en Ed van der Hout, Bouwteweg 2, 9697 XN Blijham, tel. 0597-434789 , e-mail: edentheavanderhout@gmail.com, www.dehoutstek.blogspot.nl. 5.500 m2. In deze ecologische tuin is gekozen voor biologische bloembollen. Sinds de uitnodiging in 2021 om mee te doen, enthousiast bezig de aanwezige sneeuwklokjes en andere voorjaarsbollen aan te vullen en uit te breiden met nieuwe soorten. Veel stinzenplanten.

‘Tuinfleur’, Rika en Pieter van Delden, Nieuweweg 34, 9682 RM Oostwold, tel. 0597-551383,
e-mail: tuinfleur@planet.nl. www.tuinfleur.nl. 6.000 m2. Diepe smalle tuin (350 m.) verdeeld in 10 tuinkamers, grenzend aan het Oldambtmeer. Zeer gevarieerd beplant. Duizenden sneeuwklokjes (150 verschillende cultivars), daarna Scilla, Muscari, Chionodoxa, Allium, Leucojum en narcissen en tulpen, gecombineerd met Helleborussoorten.

‘Wubsbos’, Jannie Bos, St.Vitusholt 86, 9673 AK Winschoten, tel. 0597-420896,
e-mail: info@wubsbos.nl. www.wubsbos.nl. 1.700 m2. Bostuin met een hoogteverschil van plm. 5 m. in het Maintebos in bijna hartje Winschoten. In het vroege voorjaar overal sneeuwklokjes en iets later stinzenplanten, verwilderingsbollen en veel narcissen, verspreid door de tuin.

Johannes Velthuis nam vanmiddag een kijkje bij de Stonefarm in Stadskanaal:

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.