Open brief aangaande zoutwinning Winschoten

Foto: Wiktor Moorlag

WINSCHOTEN – Stichting Bewonersbelangen Lanengebied/Zuiderveen Winschoten – MijnendijnBelang – stuurde aangaande de zoutwinning in hun gebied een ‘open brief’ aan de Raadsleden en het College van B&W Oldambt. Hieronder leest u een aangepaste versie.

De Parlementaire Enquêtecommissie Gaswinning Groningen heeft onlangs het rapport Groningers boven gas gepresenteerd. De conclusies die deze commissie trok waren snoeihard: het ministerie van Economische Zaken had nauwelijks oog voor de veiligheid van de Groningers en hun huizen. Geld domineerde de besluiten over gaswinning: geld verdienen, daar draaide het om. Ook staat erin: De inwoners van Groningen raken de zeggenschap kwijt over hun eigen leven.

Daar waar Groningers boven gas staat dient wat ons betreft te staan Groningers boven gas en zout. Want ook in het geval van zoutwinning door Nobian, voorheen Akzo Nobel, geldt de aloude keuze: die tussen mens en milieu aan de ene kant en de belangen van de grote bedrijven aan de andere kant. Hebben de Groningers nog niet genoeg voor hun kiezen gehad?

Onze conclusie dat bij Nobian geld belangrijker is dan mens en milieu, is niet voortgekomen uit een onderbuikgevoel maar is gebaseerd op feiten. Want op de kaart van het gebied waarop de voorlopige locaties voor de 12 nieuwe cavernes zijn ingetekend is te zien dat de meeste locaties pal achter of naast de erfgrens van bewoners liggen. Nobian maakt het bij het Babybos/Winschoterbos helemaal bont: dat, door de bewoners zeer gewaardeerde bosgebied wordt in de plannen van de zoutwinner ingepakt door maar liefst vijf locaties, waarvan drie in het Babybos en twee aan de aan de andere kant ervan, pal achter de erfgrens van bewoners en in één geval op 20 meter van de voortuin! En met een groot deel van de eigenaren van de grond en de bewoners werd nooit contact gelegd.

Een duidelijker bewijs dat Nobian niets op heeft met het welzijn van de bewoners is er niet.

Van het ministerie van EZ hoeft op het punt van welzijn ook niets te worden verwacht. Artikel 37 van de Mijnbouwwet vermeldt slechts het volgende: Het oprichten van een mijnbouwwerk geschiedt op veilige afstand tot opstallen en de openbare weg. Een minimale afstand tot de erfgrens van bewoners wordt nergens genoemd!

In 2019 verscheen een redactioneel artikel van RTV Noord, met de kop Zoutwinning, wel schade, nauwelijks baten. Een gezamenlijk onderzoek van RTV Noord, Omrop Fryslân, RTV Drenthe, RTV Oost en het onderzoeksplatform Follow The Money kwam tot de conclusie dat de opbrengsten voor de staat verwaarloosbaar zijn en de zoutwinning schade en risico’s voor de omgeving opleveren. Daarbij gaat het vooral om bodemdaling, maar ook om sinkholes, lekkage en lichte aardbevingen. Er zijn de nodige overeenkomsten met de gaswinning, zo wordt geconcludeerd. Daarbij gaat het om onderschatting van de risico’s.

Verschil is er ook. De winst gaat slechts naar de zoutbedrijven die inmiddels in buitenlandse handen zijn. Adriaan Houtenbos, oud NAM-medewerker en sinds 2000 onafhankelijk specialist op het gebied van bodemdaling zei over de risico’s: ‘In beide gevallen worden de risico’s gebagatelliseerd, met als gezamenlijk motief economisch gewin. Verderop in het artikel van RTV-Noord zegt Houtenbos ook: ‘Nog steeds gebeuren er dingen die niet waren voorzien. De onzekerheden rond de zoutwinning worden keer op keer onder tafel geschoven. Exact zoals bij het gas is gebeurd en nog steeds gebeurt. Dat lesje is echt nog niet geleerd.’

Er is nog een parallel met het rapport Groningers boven gas te trekken. Er is lang gezegd dat de gaswinning niet naar beneden kon omdat we anders koude voeten zouden krijgen. Dat bleek helemaal niet waar te zijn. Nobian schermt ermee dat zout van levensbelang is voor onze medicijnen. Wat blijkt echter? Slechts 2% van het gewonnen zout kan benut worden voor medicijnen! 85% wordt gebruikt in de chemische industrie om plastic/kunststoffen van te produceren, die we niet alleen als soep in de oceanen tegenkomen, maar ook als microplastics in voedsel en cosmetica.

Wij hebben de gemeenteraad van de gemeente Oldambt inmiddels gevraagd een voorbeeld te nemen aan de gemeente Haaksbergen, waar de gemeenteraad heeft geweigerd een zogenoemde ‘verklaring van geen bedenking’ af te geven voor de ruimtelijke inpassing van de zoutwinning door Nobian. Volgens het ministerie van EZK betekent dit automatisch dat de door Nobian aangevraagde omgevingsvergunning zal worden geweigerd. En dat is inmiddels ook gebeurd. Hetzelfde zal in zo’n geval hier gebeuren, is ons door EZK verzekerd.

De bewoners van de gemeente Oldambt hebben de gemeenteraad destijds gekozen in het vertrouwen dat de raadsleden zich inspannen voor hun welzijn. Wij hopen dan ook dat zij het voorbeeld van hun collega’s uit Haaksbergen volgen en tegen het afgeven van een verklaring van geen bedenkingen zullen stemmen.

Het bestuur van de Stichting Bewonersbelangen Lanengebied-Zuiderveen in Winschoten

Aanstaande donderdag is er een kamerdebat over de voorgenomen aanpassingen van de mijnbouwwet.

Zie: https://www.tweedekamer.nl/debat_en_vergadering/commissievergaderingen/details?id=2023A01101

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.