Landkreis Emsland stemt in met vergunning zonnepark Bellingwolde

Foto: Jan Glazenburg

BELLINGWOLDE – Het Landkreis Emsland stemt in met de vergunning voor het zonnepark in Bellingwolde.

Initiatiefnemers Solarfields en Kor Werkman hebben onlangs formeel de bevestiging ontvangen dat Landkreis Emsland instemt met de vergunning voor zonnepark Bellingwolde. Dat betekent dat ze van de gemeente Westerwolde mogen bouwen.

Het 57.5 hectare grote zonnepark dat Solarfields bij het buurtschap de Lethe in Bellingwolde wil aanleggen ligt vlak bij de grens van Duitsland. Hier gold een zogenaamd grenstraktaat: er mochten geen gebouwen worden geplaatst binnen 376 meter van de grens, de maximale afstand van een kanonschot. Uitzondering daarop waren landbouw- en overheidsgebouwen. Dit Traktaat van Meppen, opgesteld tussen het Koninkrijk der Nederlanden en het Koninkrijk Hannover, stamt uit 1824. De gemeente zag een zonnepark niet als gebouw, in Duitsland deden ze dat wel. Gemeente Westerwolde en provinciebestuurder Mirjam Wulfse (VVD) van de provincie Groningen gingen daarom in gesprek met onze oosterburen om akkoord te krijgen over het zonnepark.

Het resultaat van deze gesprekken is dat het traktaat is opengebroken en er nu meer ruimte komt voor natuur en landschap, toerisme, bebouwing en hernieuwbare energie, zoals een zonnepark. Het betekent niet dat de hele grens nu volgebouwd mag worden.

Voordat Solarfields kan beginnen met bouwen moet er nog heel wat gebeuren. De bouwplannen worden verder uitgewerkt en de initiatiefnemers bereiden zich voor op het aanvragen van de financiering schrijven ze in hun nieuwsbrief.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.