Het NK Ovalracing gaat op zondag 09 april (1e paasdag) weer van start in Ter Apel

Foto: Stan Libuda

TER APEL – Eindelijk is het weer zover, na een lange winterstop, gaat het motorengeronk weer klinken in het autosporstadion “De Polderputten” in Ter Apel. De openingsrace van het int. Nederlandskampioenschap Ovalracing zal zondag 09 april (1e Paasdag) vanaf 11:30 uur plaats vinden. Ook dit seizoen staan weer zeven evenementen gepland. Zes wedstrijden voor het Int. NK Ovalracing met in september ook weer het tweedaagse Speedweekend. In oktober wordt het autosportjaar wederom afgesloten met de altijd weer spectaculaire autocrossdag.

Dit jaar staat er weer volledig seizoen gepland waarin zeven verschillende klasses gaan strijden om punten te vergaren voor de Nederlandse titels ovalracing 2023. Daarnaast zullen de spectaculaire Bangerstox tijdens de seizoensopener aan het programma worden toegevoegd.

De deelnemers aan de ovalraces hebben deze winter duidelijk niet stil gezeten. Deelnemersvelden zijn in de meeste klasses gegroeid en veel coureurs hebben compleet nieuwe racebolides gebouwd of hun racewagens nog verder geoptimaliseerd.

Juniorenklasse
In de Juniorenklasse, met deelnemers tussen de 11 en 16 jaar, is Keano Boes uit Vroomshoop de regerend kampioen. Echter zijn concurrenten van het afgelopen seizoen staan ongetwijfeld te trappelen om dit seizoen de titel van hem over te nemen. Brian Kuper uit Ter Apel, Cato Caspers uit Kampen en Rick Feenstra uit Schoonoord hebben laten zien uit het goede ‘racehout’ gesneden te zijn, met hun ervaring gaan ze ongetwijfeld een gooi naar de podiumplekken doen.


Rookie Rods
In deze standaardklasse, die zeer geschikt is als instapklasse binnen het ovalracen, zal ook dit seizoen weer een groot deelnemersveld aan de start verschijnen. Jesse van den Akker uit het Brabantse Nuland mag zich de regerend kampioen noemen. Veel regionale coureurs zullen echter proberen om aan het einde van dit seizoen die titel over te nemen. Wat te denken van Marco Bontjer (2e Exloermond) en Danny Bos (Ter Apel), die als equipe met een gloednieuwe auto aan de start zullen verschijnen of Andre Mulder uit Beerta die afgelopen seizoen de overstap vanuit de autocross naar het ovalracen maakte en meteen de derde positie in het NK wist binnen te halen. Met het grote deelnemersveld is echter de uitdaging groot om vanaf de laatste startplekken (de snelste deelnemers starten achteraan met het ovalracen) ongeschonden naar de kop van het veld te rijden.

SuperRods
De SuperRods klasse, waarin de vrijheden in het reglement heel veel mogelijkheden bieden om zeer spectaculaire en razendsnelle raceauto’s op het circuit te zetten, is populairder dan ooit te voren. Je zou bijna kunnen zeggen dat ‘oude tijden’ herleven, vanuit de beginjaren van het ovalracen deze klasse met coureurs uit heel Nederland zeer sterk bezet was. Regerend kampioenen Kevin Zwiep en Thomas Veldkamp uit Schoonoord zullen dit jaar hun titel niet verdedigen, ze zijn druk om een nieuwe auto op te bouwen voor deze klasse, maar laten dit seizoen aan hun voorbij gaan. Hun kampioensauto is verkocht aan Danny Lubben uit Klazienaveen en die zal zeker gaan proberen het erepodium te halen. Maar de concurrentie is dit seizoen enorm, Edward Jan Walsma uit Joure, Rijn Claij uit Vijfhuizen, Harm Veenstra uit Sellingen, Haci Odemis uit Leeuwarden, Ad Monster uit Dordrecht, Catrinus Vochteloo uit Emmen en Reimon Bos uit Noord Sleen zijn coureurs die allemaal met heel snel materiaal aan de start verschijnen en een plaats op het erepodium ambieren. verdedigen. Vooral de racefans zullen de grote winnaars worden van de ontwikkeling in deze klasse. Het zullen ongetwijfeld ontzettend spannende races worden met vele deurklink-aan-deurklink gevechten.

2.0 Hotrods
De uit Groot Brittannie overgewaaide 2.0 Hotrods brengen al enkele jaren ontzettende spannende en specatulaire races binnen het ovalracen. Met een groot, internationaal deelnemerveld gaat het ongetwijfeld weer ontzettend spannend worden wie zich gaat mengen in de strijd om de Nederlandse titel. Afgelopen seizoen ging Martijn Vowinkel uit Ommen met de titel aan de haal. Maar met zo’n 20 deelnemers per wedstrijd in deze klasse, in een zeer aan elkaar gewaagd deelnemersveld is een voorspelling niet te maken. Gerton Boes uit Coevorden en Bas Veldkamp uit Valthermond verdedigen de regionale eer in deze klasse, dat veelal bestaat uit coureurs uit het Zuiden van Nederland en Duitsland.


National Hotrods
De regerend kampioen bij de National Hotrods is Reimon Bos uit Noord Sleen. Afgelopen seizoen was hij oppermachtig en hij zal dit seizoen opnieuw een gooi naar de Nederlandse titel gaan doen. Maar de concurrentie heeft zeker niet stil gezeten, zo mag veel verwacht worden van Jeffrey Zwiep uit Valthermond die met een gloednieuwe National Hotrod, een zgn. Ginetta (sportauto van Britse makelij). Ook meervoudig Nederlandskampioen en routinier John v.d. Boch uit Rosmalen staat met een zelfde type auto aan de start en zal dit seizoen weer proberen om de Nederlandse titel terug te halen naar Brabant. Als outsider zal zeker de Limburgse Jeffrey Roeffen gezien moeten worden, afgelopen seizoen wist hij al verschillende wedstrijddagen te domineren, maar reed niet het volledig seizoen in Ter Apel, hij zal tijdens de paasraces wel weer aan de start verschijnen. Ter Apelers, Mark Teuben en Johan Sanders hebben afgelopen winter de knoop doorgehakt om een nieuwe Hotrod vanuit Groot Brittannie in Engeland aan te schaffen en op te bouwen. De eerste wedstrijddag van dit seizoen komt echter nog te vroeg voor hen, zij zullen vanaf de races op Hemelvaartsdag weer aan de start verschijnen. Jorgen Brunen uit Ter Apel en Patrick van der Werff uit Stadskanaal zullen hun eerste volledige seizoen in deze klasse aan de start verschijnen.

Daarnaast zullen ook de Standaardklasse 2000, BMW Cup, die gaat strijden om de Gouden Helm Trofee en de zeer spectaculaire Bangerstox klasse, waar contact tussen de auto’s is toegestaan, aan de start verschijnen. De races zullen zondag 09 april (1e paasdag) om 11.30 uur van start gaan, alle klasses komen drie keer aan de start. De organisatie, maar ook de coureurs staat te trappelen om er weer een fantastische show van te maken voor de vele racefans die het ovalracen rijk zijn. Meer info over en tickets voor de wedstrijden zijn te vinden op www.ovalracing-terapel.nl of via de Facebook & Instagram pagina van NNO Ter Apel.

www.ovalracing-terapel.nl

Autosportstadion “de Polderputten” Ter Apel (Hanetangerweg 5a)

Aanvang:
11:30 uur tot ongeveer 18:00 uur

Ingezonden

Foto’s: Stan Libuda



Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.