Nieuwe stappen voor Bio-boerderij Landleven

Foto ingezonden door Chonda Luring

ONSTWEDDE – Bio-boerderij Landleven in Onstwedde heeft opnieuw stappen ondernomen op het gebied van natuurlijk werken en korte ketens. De boerderij is bekend van de open, ronde koepelstal en de gehoornde koeien, die altijd in de buitenlucht zijn.

Biologisch-dynamisch
Onlangs heeft de boerderij van de familie Luring het Demeter-keurmerk ontvangen. Die wordt toegekend aan bedrijven met een biologisch-dynamische bedrijfsvoering. Er is een gesloten kringloop van mineralen, extensief beheer en vaste mest uit de potstal. Biodynamische boeren en tuinders voldoen aan een aantal aanvullende voorwaarden bóven de Europees vastgestelde biologische normen.

Duurzaamheid
Duurzaamheid is een sleutelwoord op ‘Landleven’. Hun missie is om met hoofd, hart en handen te werken aan een gezonde bodem en een mooie omgeving als basis voor vitale gewassen, die bijdragen aan de gezondheid van dieren en mensen. “Zonder kunstmest en pesticiden blijft de bodem een gezond, levend organisme, dat voedsel kan produceren voor nu en in de verre toekomst”, aldus de familie Luring.

Korte ketens
Landleven zette al eerder stappen in de richting van korte ketens door de opzet van een kaasmakerij, een winkel en samenwerking met ambachtelijke bedrijven uit de regio. Alle ruwvoer voor de koeien komt van eigen land en ook 80% van het krachtvoer is van eigen teelt. Zo krijgen de koeien en kalfjes voer van hoge kwaliteit met een duidelijke herkomst en met weinig ‘voedselkilometers’. Klanten van de Erfwinkel waarderen de regionale geteelde en bereide producten, die niet in supermarkten te vinden zijn.

Verbinding platteland en stad
Een andere nieuwe stap is de verwerking van de melk van ‘Landleven’ in een nieuw zuivelmerk. Zuivelverwerker Craft Dairy in Tweede Exloërmond, slechts 20 km. van de boerderij, bereidt dit op ambachtelijke wijze. Het nieuwe merk Ommelanden Zuivel, dat ook het Demeter-keurmerk draagt, komt terug naar de Bio-boerderijwinkel in Onstwedde en gaat naar natuurvoedingswinkels door heel Nederland. Het goede van het platteland is dus ook in de stad verkrijgbaar. Het woord ‘ommelanden’ is een mooie metafoor voor de verbinding tussen boer en consument. Een verbinding, die vroeger heel normaal was.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.