Ruim 1,2 miljoen euro subsidie vanuit het Agroprogramma voor drie agrarische bedrijven in aardbevingsgebied 

Foto: Catharina Glazenburg
GRONINGEN – Drie agrarische bedrijven in het aardbevingsgebied ontvangen samen ruim 1,2 miljoen euro subsidie vanuit het Agroprogramma. Dat heeft het college van de provincie Groningen besloten. De subsidies zijn bedoeld om de bedrijfsvoering, die vanwege de aardbevingsproblematiek stil is komen te liggen, te kunnen hervatten. 

In december vorig jaar hebben acht andere agrariërs ook al financiële steun ontvangen vanuit het Agroprogramma. Gedeputeerde Johan Hamster: “We zijn blij dat we opnieuw drie agrariërs financieel hebben kunnen ondersteunen. De ontwikkeling van hun bedrijven heeft langere tijd stilgelegen vanwege de aardbevingsproblematiek. Met deze bijdrage kunnen de agrariërs echter weer werken aan het toekomstbestendig maken van hun bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van bedrijfsgebouwen voor een nieuwe, toekomstbestendige stal. Om ook andere agrariërs te kunnen helpen, zal later dit jaar de maatwerkregeling opengesteld worden. In de kabinetsreactie op de parlementaire enquête wordt de schade en versterking aan panden bij agrariërs expliciet benoemd. We kijken dan ook met belangstelling uit naar de verdere uitwerking hiervan en welke extra middelen voor het Agroprogramma daarop volgen vanuit het Rijk.”

Het Agroprogramma
De aardbevingsgemeenten, de provincie Groningen, het Rijk en de agrarische sector hebben in februari 2021 het Agroprogramma opgericht om agrariërs in het aardbevingsgebied die kampen met aardbevingsproblematiek te ondersteunen. De agrariërs worden gekoppeld aan een van de consulenten van het Agroprogramma die hen helpen bij het oplossen van hun vraagstukken. Op dit moment worden bijna 90 agrariërs ondersteund door een consulent.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.