Wandelen door het verhaal over de mythologische minkukel Roege Wilt

Foto: Bé Eelsing

ONSTWEDDE – Waar hij kwam, liet hij een spoor van verderf achter. Roege Wilt was een gewelddadige schoft die leefde rond de Roege Baarg nabij Onstwedde. Personages en scènes uit het verhaal over deze mythologische minkukel staan centraal tijdens de achtste editie van de Roege Wilt Wandeling, die plaatsvindt op zaterdag 8 juli. Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van Gasterij Natuurlijk Smeerling – nauw betrokken bij de organisatie – verzorgt de bekende Groninger zanger Bert Hadders een speciale, muzikale verrassing voor de deelnemers.

List en bedrog, dood en verderf. De mythologische minkukel Roege Wilt strooide er kwistig mee in zijn leefgebied Ter Wupping en Sterenborg onder de rook van Onstwedde. Buurtbewoners, geestelijken en gezagsdragers, ze waren voor Roege Wilt allemaal gelijk: slachtoffers van zijn misdragingen. Dit is opgetekend door in 1860 in Onstwedde geboren onderwijzer Ammo Henderikus Smith.

Tijdens de wandeling door de schilderachtige landschappen en natuur tussen Onstwedde en Veele duiken verschillende authentieke personages en rare snuiters op. Zij brengen het verhaal van Roege Wilt tot leven. Onderweg krijgen de deelnemers een versnapering. De ongeveer zes kilometer lange route is uitgezet door stichting Wandelen in Westerwolde. 

Startpunt Ambachtshoeve

Start- en eindpunt van de Roege Wilt Wandeling zijn de Ambachtshoeve van Onstwedder Gaarv’n op het Evenemententerrein aan de Wessinghuizerweg in Onstwedde. De deelnemers worden daar ontvangen met Ellersinghoezenkoffie koffie met een echte Westerwoldse lekkernij. Onstwedder Gaarv’n is bij de start en aankomst aanwezig met demonstraties van enkele oude ambachten. 

Aanmelding vooraf

De deelnemers wandelen in groepen van maximaal 25 personen. Er wordt gestart tussen 18.00 en 20.30 uur. Na afloop kan er tot 23.00 uur gezellig worden nagepraat in de Ambachtshoeve, onder het genot van een hapje en een drankje verzorgd door RJJ Catering.

Het aantal deelnemers is beperkt en voorgaande edities was de wandeling telkens vroegtijdig volgeboekt. Opgave kan tot en met 7 juli – of zolang er ruimte is – via de website www.ticket-dog.nl/evenementen/roege-wilt.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.