Vissers proberen nieuwe steigers langs het Boelo Tijdenskanaal uit

Foto: Catharina Glazenburg

BELLINGWOLDE – Langs het Boelo Tijdenskanaal zijn 27 vissteigers, waarvan een voor mindervaliden, geplaatst.

In 2019 werd aan de Duitse kant van het Boelo Tijdenskanaal nabij de Lethe, achter Bellingwolde een natuurvriendelijke oever aangelegd. Dit was nu net een traject waar meerdere hengelsportverenigingen uit de omgeving hun clubwedstrijden hielden, maar door de aangelegde oever kon dit niet meer. Er is vervolgens overleg geweest met de lokale hengelsportverenigingen, Sportvisserij Groningen/Drenthe, projectmanagement Prolander en Waterschap Hunze en Aa’s. Uitkomst was dat er aan de Nederlandse kant vissteigers gebouwd mochten worden.

Na inventarisatie bleek er plaats voor 26 individuele steigers en 1 mindervalidensteiger. Vervolgens werd een waterbouwbedrijf, die ervaring heeft met het bouwen van vissteigers, om een offerte gevraagd. Aangezien dit bedrag niet door enkele verenigingen bij elkaar kon worden gebracht werd ruimer gekeken.  

De realisatie van deze steigers is mogelijk gemaakt door donaties van: Hengelsportvereniging Westerwolde / Hengelsportvereniging Rhederbrug / Hengelsportvereniging De Brasem, Bourtange / Hengelclub De Blankvoorn, Blijham  / Hengelsportvereniging Wedde / Stichting 5 mei Bellingwolde/Ambtenaren Hengelsport Vereniging Nieuweschans / Hengelclub Exelsior, Winschoten /  Hengelsportvereniging Oostelijk Groningen  / Hengelsportvereniging De Dobber, Finsterwolde / Hengelclub Westerlee / Hengelsportvereniging De Rietvoorn, Scheemda. /  Hengelclub Ons genoegen, Alteveer, Prolander, Sportvisserij Groningen Drenthe, Sportvisserij Nederland, Leader Oost Groningen en gemeente Westerwolde. (Totale kosten €.70.000,-)

Op 25 oktober 2022 is een aanvang gemaakt met het plaatsen van de steigers. Vlak naast de brug bij de Kerkweg is een ruime mindervaliden steiger geplaatst. De andere 26 steigers zijn verspreid over de 1500 meter oever gerealiseerd. Hiermee krijgen de lokale hengelsportverenigingen weer een plaats langs het Boelo Tijdenskanaal om hun clubactiviteiten te houden. Iedere vereniging heeft twee naambordjes gesponsord, zodat alle steigers voorzien zijn van de naam van een deelnemende vereniging. 

Vanmorgen gooiden leden van 13 vereniging op “hun” steigers een hengeltje uit. Tussen 13.00 en 14.00 uur wordt de gevangen vis gewogen.

De steigers worden vanmiddag officieel geopend.

Foto’s: Catharina Glazenburg

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.