Vissteigers langs het Boelo Tijdenskanaal officieel geopend

Foto: Catharina Glazenburg

BELLINGWOLDE – Vanmiddag zijn de 27 vissteigers aan het Boelo Tijdenskanaal in Bellingwolde officieel geopend.

Nadat weervrouw Harma Boer van RTV Noord haar weerpraatje had opgenomen, werden bij de brug in de Kerkweg in Bellingwolde de 27 geplaatste vissteigers officieel geopend. Zoals u vanmorgen in ons artikel heeft kunnen lezen gooiden leden van 13 vereniging rond acht uur vanmorgen een hengeltje uit. (klik HIER voor ons artikel met fotoreportage) Zij deden dit ieder op een van de 26 steigers die over de 1500 meter oever tussen de brug in de Kerkweg en de brug in de Wymeersterweg zijn gerealiseerd. Bij de Kerkweg is ook een vissteiger voor mindervaliden gebouwd. Na zo’n vijf uur vissen werd de vangst gewogen.

De realisatie van de steigers is mogelijk gemaakt door donaties van: Hengelsportvereniging Westerwolde / Hengelsportvereniging Rhederbrug / Hengelsportvereniging De Brasem, Bourtange / Hengelclub De Blankvoorn, Blijham  / Hengelsportvereniging Wedde / Stichting 5 mei Bellingwolde/Ambtenaren Hengelsport Vereniging Nieuweschans / Hengelclub Exelsior, Winschoten /  Hengelsportvereniging Oostelijk Groningen  / Hengelsportvereniging De Dobber, Finsterwolde / Hengelclub Westerlee / Hengelsportvereniging De Rietvoorn, Scheemda. /  Hengelclub Ons genoegen, Alteveer, Prolander, Sportvisserij Groningen Drenthe, Sportvisserij Nederland, Leader Oost Groningen en gemeente Westerwolde. (Totale kosten €.70.000,-) Iedere vereniging heeft twee naambordjes gesponsord, zodat alle steigers voorzien zijn van de naam van een deelnemende vereniging. 

Na een openingswoord door Jan Steenhuis voorzitter van Hsv Westerwolde en toespraken door wethouder Saskia Ebbers en Rosetta Kooistra, directeur Sportvisserij Nederland, werd bij de invalidensteiger een bord onthuld. Hierbij waren ook steigerbouwer Leo de Haan, Henk Mensinga, directeur Sportvisserij Groningen/Drenthe, afgevaardigden van Leader en Stichting 5 mei en ruim 50 vissers en andere belangstellenden aanwezig. Gastdames Eke en Anneke verzorgden de aanwezigen van een hapje en een drankje.

In alle toespraken werd benadrukt dat het realiseren van de steigers een uniek project is. Doordat alle verenigingen hun krachten hebben gebundeld kon de bouw, met steun van de gemeente Westerwolde, Sportvisserij Groningen Drenthe, Sportvisserij Nederland, Leader Oost Groningen, Stichting 5 mei en Prolander, doorgang vinden. Hsv Westerwolde telt zo’n 4500 leden, het district tussen 11.000 en 12.000 leden; alle verenigingen deden een duit in het zakje.

Jan Steenhuis kreeg als waardering voor zijn inzet van de wethouder een handdoek en een paraplu met daarop het logo van de gemeente Westerwolde uitgereikt. De dames kregen op hun beurt bloemen en een petje. Voor alle aanwezigen lag een pen met opdruk klaar.

Na het officiële gedeelte werden de uitslagen van de viswedstrijd bekend gemaakt. De oever was verdeeld in twee vakken. Voor elk vak kwam een winnaar uit de bus. Dit waren Dick Blokzijl van Hsv Westerwolde ( 5.470 gram) en Henk Schuur van Hc Finsterwolde (3.960 gram). Ze kregen beide een presentje overhandigd.

Door de bouw van deze steigers kan er aan één kant van het Boelo Tijdenskanaal, langs buurtschap de Lethe, weer op een comfortabele manier worden gevist. Dit kon niet vanwege de bomen en de stenen die langs de oever liggen. Aan de overkant was de oever door het Waterschap Hunze en Aa’s natuurvriendelijk gemaakt. Daardoor was deze kant het niet meer geschikt als visstek.

Foto’s: Jan en Catharina Glazenburg, Klik HIER voor alle foto’s (twee delen)

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.