Bezoekers zien bij de STAR hoe het vervoer van pakketjes vroeger geregeld was

Foto: Johannes Velthuis

STADSKANAAL, VEENDAM – Vandaag kon je tijdens de Nationale Stoomtreindag bij Museumspoorlijn STAR zien hoe het vervoer van pakketjes vroeger ging.

Goederenvervoer per spoor
In de eerste helft van de twintigste eeuw was het goederenvervoer per trein op z’n hoogtepunt. Op elk station was wel een goederenloods te vinden en vele bedrijven hadden een ‘spooraansluiting’.  Rangeerlocomotieven verzorgden het vervoer van wagens naar bedrijven. En vandaar uit ging het per (vracht)auto naar de klanten.  Een heel verschil met de pakketdiensten en het containervervoer van vandaag de dag. De STAR liet vandaag zien hoe dat er vroeger uit zag. Alle kinderen mochten meehelpen met het vervoer van pakjes. Ze haalden in Stadskanaal een pakje bij de stationsknecht en namen het mee in de trein. Op station Veendam konden de pakjes bij de vrachtwagen ingeleverd worden.

Meer treinen
Op het emplacement in Stadskanaal kwamen de stoomtrein, de ‘vuurloze’ stoomlocomotief en een historische dieseltrein in actie. Ook konden de bezoekers een kijkje achter de schermen nemen en zagen ze hoe het spooronderhoud in zijn werk gaat.

Foto’s: Johannes Velthuis

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.