Vandaag stukgoederenvervoer bij de STAR

Foto: Hemmo Kuiper

STADSKANAAL, VEENDAM – Vandaag is het Nationale Stoomtreindag bij Museumspoorlijn STAR. En traditiegetrouw staat die dag in het teken van Stukgoederenvervoer. Want hoe ging het vervoer van pakketjes vroeger?

Goederenvervoer per spoor
In de eerste helft van de twintigste eeuw was het goederenvervoer per trein op z’n hoogtepunt. Op elk station was wel een goederenloods te vinden en vele bedrijven hadden een ‘spooraansluiting’.  Rangeerlocomotieven verzorgden het vervoer van wagens naar bedrijven. En vandaar uit ging het per (vracht)auto naar de klanten.  Een heel verschil met de pakketdiensten en het containervervoer van vandaag de dag. De STAR laat op die dag zien hoe dat er vroeger uit zag. Alle kinderen kunnen op deze dag meehelpen met het vervoer van pakjes.  Haal in Stadskanaal een pakje bij de stationsknecht en neem ‘m mee in de trein. Op station Veendam kunnen de pakjes bij de vrachtwagen ingeleverd worden.

Meer treinen
Hemelvaartsdag is al jaren Nationale Stoomtreindag. De meeste railmusea in Nederland zijn op deze dag open. Uiteraard rijdt de STAR op deze dag ook met de stoomtrein tussen Stadskanaal en Veendam en Nieuw Buinen. Op het emplacement in Stadskanaal komt daarnaast de ‘vuurloze’ stoomlocomotief in actie. Naast de stoomtrein zal er ook een historische dieseltrein rijden.

Kijkje achter de schermen: werk aan het spoor
Hoe gaat het spooronderhoud in zijn werk? Ook dat is op deze dag te zien in Stadskanaal. Bij het perron staat de werkwagen van ons team Infrastructuur bij het perron. Maak kennis met de wereld van weg en werken.

Meer informatie en tickets
Uitgebreide informatie over de dienstregeling is te vinden op de website van Museumspoorlijn STAR: www.stadskanaalrail.nl

Ingezonden

Foto’s: Hemmo Kuiper

Vanavond volgen foto’s van Johannes Velthuis

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.