Westerwolde ontsnapt middels “Houdini-act” aan nacompetitie

Foto: HJ Pleiter

VLAGTWEDDE – “Maar dat de competitie 2022 / 2023 voor Westerwolde nog een staartje krijgt is een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid” was de slotconclusie van het verslag van de vorige week gespeelde en jammerlijk verloren wedstrijd tegen Groninger Boys. Echter, niets bleek een week later minder waar en belandde de Vlagtwedder formatie met de nodige euforie in een totaal andere wereld op de slotdag van een spannende competitie in de derde klasse C van het zondagvoetbal. Door een mooie en verdiende 5 – 2 overwinning in eigen huis op nummer drie op de ranglijst, het Zeijer SVZ en een 6 – 0 nederlaag van directe concurrent MOVV tegen kampioen FC Lewenborg, slaagde Westerwolde er door een miraculeuze ontsnapping in het derdeklasserschap met minstens nog een jaar te verlengen. Voor aanvang van de deze middag gespeelde wedstrijden moest Westerwolde nog drie punten en een verschil in doelsaldo van min acht zien te overbruggen op MOVV om op een veilige achtste plaats in de eindstand te geraken. En toen na negentig minuten voetbal op De Barlage bleek dat dit door bovenstaande uitslagen was gerealiseerd, kon het feestgedruis losbarsten. Grote man in deze wedstrijd was de in de tweede helft ingevallen René v.d. Laan, die door alle vijf treffers namens Westerwolde voor zijn rekening te nemen zonder meer een plaats in de analen van Westerwolde zal hebben verworven. Helaas was trainer Richard Streuding verhinderd deze middag bij de wedstrijd aanwezig te zijn; zijn taak werd op een prima manier overgenomen door good-old Merill Wakker.

Westerwolde begon voortvarend aan dit cruciale duel, dat als insteek dus rechtstreekse handhaving of het verwerven van een zo maximaal mogelijke uitgangspositie voor de eventuele te spelen nacompetitie had. Al in de 4e minuut werkte Rudolf Riks de bal uit een corner tegen de lat, waarna de rebound door tweelingbroer Frank iets te hoog werd genomen en de bal nu over het doel verdween. Ook  in het verdere verloop van de eerste helft grossierde Westerwolde in vele doelrijpe kansen, maar met name Sander van Hoorn slaagde er niet in deze wedstrijd voor de achtste achtereenvolgende keer tot scoren te komen. Dit werd mede verhinderd door prima keeperswerk van doelman Kevin Auwema van SVZ. Ook de mannen uit het Drentse Zeijen wisten van tijd tot tijd de weg richting de deze middag zijn laatste wedstrijd keepende Rudie Bergman te vinden, maar wisten net als Westerwolde het net van het vijandelijke doel niet op de juiste wijze te vinden. Een mooie kopbal van Ferdy Kuiper namens Westerwolde in de 45e minuut, waarbij de paal een treffer in de weg stond, was het slotakkoord van deze verder vlakke eerste speelhelft. Arbiter Henk Poort uit Appingedam stuurde beide ploegen dan ook met de spreekwoordelijke brilstand naar de thee.

Met René v.d. Laan in plaats van de deze middag in de basis debuterende jeugdspeler Milan Kater, tapte Westerwolde vanaf de aftrap van het tweede bedrijf uit een geheel ander vaatje dan voor de rust het geval was. Na een pass van Rudolf Riks en vanuit een klutssituatie snelde de jongste v.d. Laan al in de 46e minuut alleen op keeper Auwema van SVZ af en haalde daarna voor de eerste keer deze middag de trekker genadeloos over: 1 – 0. Drie minuten later was de stand echter al weer gelijk. Een niet al te hard schot werd door Johnno Hingstman dusdanig van richting veranderd dat de bal voor de op het verkeerde been staande Bergman in de uiterste benedenhoek verdween: 1 – 1. Maar zoals zelden te voren het geval is geweest, kreeg René v.d. Laan het daarna op de heupen. Uit vier nagenoeg identieke situaties wist hij tussen de 60e en 76e minuut, gebaseerd op met name zijn snelheid, nog eens vier keer het net achter de doelman van de tegenstander te vinden. Hierbij aangetekend dat de 3 – 1, de 4 – 1 en de 5 -1 de boeken in zullen gaan als een zuivere hattrick, iets wat als een prestatie van formaat kan worden beschouwd. Daar waar de jonge aanvalsleider met de afronding zo af en toe wel eens minder succesvol was in voorgaande wedstrijden in deze competitie, zullen zijn vijf doelpunten deze middag in één speelhelft vast en zeker een plaats in de geschiedenisboeken van Westerwolde krijgen. Helaas moest v.d. Laan nog wel met een behoorlijke hoofdwond het toneel vroegtijdig verlaten.  Intussen werd het meer en meer duidelijk dat MOVV in Groningen tegen promovendus FC Lewenborg op behoorlijke achterstand was gekomen en kon dus het grote rekenwerk beginnen. Hoewel een tweede treffer van SVZ in de 96e minuut door Jasper Dieden de spanning met betrekking tot het doelsaldo nog even terugbracht, bleek na afloop dat Westerwolde met één doelpunt verschil het vege lijf had gered. Een prestatie die door spelers, begeleiding en publiek uiteraard met groot enthousiasme werd onthaald.

Hoewel menigeen voorafgaande aan de wedstrijd geen cent gaf voor de kansen van Westerwolde zich alsnog rechtstreeks te handhaven, was het met name voorzitter Gert Luijten die als rasechte optimist verkondigde dat “de wonderen de wereld nog niet uit zijn”. En dat hij uiteindelijk gelijk kreeg, is een fantastische opsteker voor een dorpsclub met een niet al te brede selectie. In alle rust en zonder de stress van nacompetitie kan er de komende weken toegewerkt worden naar nog een jaar derde klasse. Het feit dat het seizoen voor de Vlagtwedder formatie er na deze speeldag plotseling op zit, kan alleen maar als een prettige bijkomstigheid worden gezien. En nu maar hopen dat er in het seizoen 2023 / 2024 een mooie competitie op regionaal niveau zal ontstaan.

Opstelling Westerwolde: Rudie Bergman – Joran Luijten – Mark Geukes – Tex van Kalmthout – Rudolf Riks – Elroy v.d. West – Ferdy Kuiper (60e min. Wilco Huls)  – Kevin v.d. Laan – Milan Kater (46e min. René v.d. Laan – 85e min. Merill Wakker) – Sander van Hoorn – Frank Riks

Scheidsrechter: dhr. H.T. Poort

Aantal toeschouwers: 100

Amusementswaarde: 9

Ingezonden door HJ Pleiter

Foto’s van Bé Eelsing vindt u HIER.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.