Binnenstebuitenkunst op de H. Gerardusschool in Barnflair

Foto ingezonden door Yvonne Driessen- van Gent Schoolleider Primenius/ Tamariki

TER APEL – Binnenstebuitenkunst! Zo heet het nieuwe natuur- en kunsteducatieproject op de
H. Gerardusschool. Kunstenaars Stefan de Keijser en Heleen Wilkens hebben dit project in samenwerking met het team van de school ontwikkeld om zo een doorgaande leerlijn te creëren waarin natuurbeleving en verwondering verwerkt worden in beeldende lessen.

De H. Gerardusschool in Barnflair heeft naast een natuurlijk schoolplein een prachtig uitzicht op het bos. Natuur en natuurbeleving heeft de school hoog in het vaandel en dit komt in veel lessen en activiteiten terug. Zo dus ook in deze reeks ontwikkelde Binnenstebuitenkunst-lessen!

Het creatieve proces is de basis van elke les. Op school, maar ook in de buitenruimte van de school en in het bos. Samen met de kunstenaars en leerkrachten gingen de groepen erop uit. Ze ‘adopteerden’ bomen en tekenden de gekozen boom ter plekke vanuit verschillende perspectieven. Iedere leerling heeft hiervoor een ‘Dummy’ ontvangen, een schetsboek dat als portfolio met de leerling mee zal groeien.

Daarnaast werden er bosmaterialen verzameld in de bolderkar, om op school weer mee aan de slag te gaan. Leerlingen legden een natuur-lab aan waarin ze aan de hand van hun onderzoeksvragen experimenten doen met bijvoorbeeld het maken van inkt op basis van in het bos gevonden materialen.

Verwondering en anders leren kijken naar jouw dagelijkse omgeving, de natuur. Met een kunstenaarsoog de wereld zien en ervaren en dit als inspiratie gebruiken. Kijken wat andere kunstenaars doen met en n.a.v. die natuur en vervolgens zelf aan de slag gaan met het maken van tekeningen, schilderijen, ruimtelijke werkstukken en experimenten.

Uiteindelijk is er een expositie Binnenstebuitenkunst ontstaan in de school. Leerlingen kijken terug en laten hun werkstukken en het proces zien aan wie wil kijken, verwonderen en beleven.

Wilt u zien en ervaren wat dit heeft opgeleverd? Ga dan met de kinderen mee op reis door de school op vrijdag 26 mei tussen 14:30 en 15:30 uur aan de Hanetangerweg 1 in Barnflair, Ter Apel.

Namens de kunstenaars, leerlingen en team van de H. Gerardusschool: van Harte Welkom!

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.