Politie stuit op synthetisch drugslab in pand aan Hoofdweg in Hellum

Foto: Ronny

HELLUM – De politie heeft woensdag aan het begin van de avond een synthetisch drugslab aangetroffen aan de Hoofdweg in Hellum. Een 55-jarige man uit de gemeente Midden-Groningen is aangehouden op verdenking van het vervaardigen van harddrugs.

De politie beschikte over informatie dat er mogelijk een drugslab aanwezig zou zijn in een pand aan de Hoofdweg. Op basis van die informatie is woensdag rond 18:40 uur een inval gedaan in het pand. Daarbij werd inderdaad een werkend drugslab aangetroffen. In het pand stonden goederen en grote vaten met vloeistoffen die worden gebruikt bij de productie van synthetische harddrugs. Ongeveer een uur later is nabij het pand aan de Hoofdweg een 55-jarige man uit de gemeente Midden-Groningen aangehouden. Hij is overgebracht naar het politiebureau en de man zal vandaag worden gehoord over zijn betrokkenheid bij het vervaardigen van harddrugs.

Ontmanteling

De recherche is na het aantreffen van het lab meteen begonnen met een onderzoek. De Landelijke Faciliteit Ontmantelen is ter plaatse gekomen om het drugslab te ontmantelen en vervolgens te ontruimen. De aangetroffen grondstoffen en goederen zullen worden vernietigd.

Herken de signalen van een drugslab

Voor de politie zijn mensen in de buurt erg belangrijk als het gaat om het signaleren van drugslabs en het delen van informatie met de politie. Een drugslab herken je onder andere aan voertuigen of bestelbusjes die op vreemde tijdstippen naar het pand toe rijden. Men probeert vaak zo onopvallend mogelijk in- en uit te laden, maar soms zie je mensen sjouwen met jerrycans of vaten. Bij een drugslab kan een chemische – soms anijsachtige – lucht vrijkomen. Om te voorkomen dat mensen dit ruiken dichten criminelen kieren en ramen vaak met purschuim. De productieplaats is meestal goed afgeschermd en de ramen en deuren zijn vaak geblindeerd. Bij een drugslab hoor je vaak een voortdurend zoemend, brommend geluid.

Bron: Politie Groningen

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.