Wandel met ons Mee was in Bad Nieuweschans

Foto ingezonden door Greetje Dümmer

BAD NIEUWESCHANS – Vanmorgen heeft de wandelgroep Wandel met ons Mee gewandeld in Bad Nieuweschans. Hieronder het verslag ingezonden door Greetje Dümmer.

Wandeling Omgeving Bad Nieuweschans Woensdagochtend 24-5-2023 ± 13 km.

De wandelgroep ging op pad met vele wandelaars in de omgeving van Bad Nieuweschans. Prima wandelweer deze ochtend.

Wanneer je het leuk vindt deze omgeving te verkennen en je houdt van geschiedenis, een oud vestingstadje en verdronken dorpje, kun je je hier als wandelaar uitleven.

De route:

Start station Bad Nieuweschans. Al wandelend door het vesting dorpje richting o.a. Garnizoenskerk. De tocht werd vervolgd door Bad Nieuweschans (met vele oude historische panden/huizen) -richting de hoofdwacht en naar de Synagoge met de joodse geschiedenis.

Aan het eind van de Voorstraat staat een kanon met een militair verleden. Het kanon is geschonken door de Zeeuwen, de stad Middelburg. Al verder wandelend onder de A7 door, langs Hamdijk- en langs een verwaarloosd terrein (vroeger transportbedrijf Brul). Verder door het Natuurbos op Houwingaham met zijn kerk en steenhuizen. Vervolgens richting Booneschans – over de nieuwe Booneschansker brug- richting de Bovenlanden-langs de Hamdijk met vele monumentale boerderijen, zowel goed onderhouden als ook helaas boerderijen in verval. Terug over de Booneschanskerbrug. Verder langs de Westerwoldse Aa, het Verdonken dorpje Houwingaham en door het aangelegde Nieuweschansker bos. Langs strokartonfabriek de Dollard terug naar ons beginpunt station Bad Nieuweschans.

Informatie:

De Nederlands Hervormde kerk, gebouwd in 1751 als garnizoenskerk kregen de wandelaars uitleg van de geschiedenis van deze kerk. Door een vrijwilliger van de stichting Vrienden van Bad Nieuweschans. Nogmaals namens alle wandelaars dank voor de excursie.

Ook tijdens de wandeling kom je in Bos op Houwingaham langs 7 Kunstwerken ‘Verkleuringen’. De reeks van zeven kunstwerken zorgt voor een prachtige tocht door het Bos op Houwingaham. Er zijn zeven betonnen plateaus van 5 x 5 meter, elk samengesteld uit twee segmenten. De naad tussen de twee delen is precies van zuid naar noord gericht en snijdt altijd door het centrum van het vierkante vlak. De platen representeren de plattegronden van het verdwenen dorp. Zo geven de kunstwerken een archeologische weergave en beleving in het prachtige Barok bos. Kunstwerken gemaakt door kunstenaar Paul de Kort. Helaas geen onderhoud aan de kunstwerken, jammer.

Bad Nieuweschans: ontstaan uit het fort Langakkerschans, dat in 1628 op last van Ernst Casimir, stadhouder van Groningen en Friesland werd aangelegd.

Booneschans: deze schans werd in 1589 aangelegd door de Dunebroeksterzijl en vermoedelijk ontmanteld in 1850.

Klik op deze link voor het fotoalbum:

Wil je ook mee op woensdagmorgen? Dan wel afstanden tussen ± 12 – ± 15 km.

Stuur dan een mail naar onderstaand mailadres: Wandelmetonsmee@ziggo.nl Dan nemen we contact met je op en krijg je info van de volgende wandeling.

Organisatie WandelMetOnsMee

Mailadres: wandelmetonsmee@ziggo.nl

Mobiel: 06-22397056

Onze wandeling(en) deelname is gratis.

Je wandelt op eigen risico en het is je eigen verantwoordelijkheid

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.