Oorlogsmonument Veele heeft extra een Belgisch tintje

Foto: Catharina Glazenburg

VEELE – Onlangs heeft het oorlogsmonument bij de Rolinbrug in Veele een Belgisch tintje gekregen.

Het ‘Monument voor Belgische Vliegers’ bij de Rolinbrug in Veele is een gedenksteen, gemaakt van de brokstukken van de in 1945 vernielde brug. Op de steen zijn een bronzen veer en de S.A.S. wing bevestigd.

Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan PH Rolin, J Breuer, E Hazard van het Belgische Parachutisten reg. S.A.S. ( Special Air Service). Zij sneuvelden op 12 april 1945 tijdens de bevrijding van Veele. Het monument is op 12 april 1950 door mevrouw J. Zijlstra onthuld.

Bij het monument worden de parachutisten jaarlijks herdacht. Leden van Plaatselijk Belang Veele hangen er op 12 april de Begische en Nederlandse vlag halfstok en een dag later worden ter herinnering aan de bevrijding van het dorp de vlaggen in top gehesen. In “kroonjaren” vinden er grote herdenkingen plaats, waarbij ook vertegenwoordigers van ABSASV België (Amicale Belgian SAS Vriendenkring) en familieleden van de vorig jaar op 97 jarige leeftijd overleden bevrijder Jaak Daemen aanwezig. De heer Daemen werd in 2017 benoemd als ereburger van de toenmalige gemeente Vlagtwedde.

Vorig jaar werd bij het monument door de zoon en dochter van bevrijder Jaak Daemen een informatiepaneel onthuld. Hierop staat informatie over wat er zich op die plek op 12 april 1945 heeft afgespeeld.

Onlangs heeft het monument een extra Belgisch tintje gekregen. De gemeente Westerwolde heeft er voor gezorgd dat het grind rond het monument is vervangen door kasseien.


Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.