RTV Westerwolde zendt rechtstreeks vanaf de Open Dag bij jarige Texaco Metting uit

Foto: Catharina Glazenburg

BELLINGWOLDE – Morgenochtend worden de programma’s van RTV Westerwolde rechtstreeks vanuit de locatiewagen bij Texaco Metting uitgezonden.

Op 1 juni 1923 begon Harm Metting een handel in turf. Samen met zijn zoon Harm junior haalde hij het “bruine goud” met de turfpraam Maria uit Drenthe. De praam werd door een paard voortgetrokken. Later werd deze vervangen door een zogenaamde opduwer. Vanuit de opslagloods aan de Wymeersterweg werd het turf met paard en wagen naar de klanten gebracht.

De praam werd in de oorlog door de Duitsers tot zinken gebracht. Na de oorlog werd een motorschip aangeschaft, die ook weer de naam Maria kreeg. Later werd deze vervangen door een vrachtwagen. Na de turfperiode ging het bedrijf over in de handel in diverse soorten kolen. Toen veel huishoudens hun woningen gingen verwarmen met gas begon Harm Metting junior in 1968 een tankstation aan de Wymeersterweg. Harm Metting senior was in 1963 overleden. De kolenschuur werd omgebouwd tot garage, waar in eerste instantie diverse eenvoudige reparaties aan auto’s werden verricht. De garage had veel klandizie en daarmee breidden ook de werkzaamheden zich uit.

Medio jaren zeventig begon Harm Metting met zijn gezondheid te sukkelen. Zoon Jan nam in 1979 het bedrijf over. De zaak werd verbouwd en naast reparaties, apk keuringen en onderhoud bestonden de werkzaamheden ook uit de handel in auto’s. Vanwege de steeds strenger worden milieuregels moest Jan met zijn bedrijf aan de Wymeersterweg stoppen. Hij besloot het Texaco tankstation van de Klaas Edens bij het kruispunt van de Hoofdweg met de Rhederweg over te nemen.

Dit tankstation is in de loop der jaren fors uitgegroeid tot een “gemakswinkel” waar van alles te koop is; van huishoudelijke artikelen, bouwmaterialen, bloemen, kruidenierswaren tot dierenvoeding. De winkel is een begrip in de regio. Ook veel Duitsers weten de weg naar Metting te vinden.

Inmiddels heeft Jan Metting (71) zijn zaak overgedragen aan schoonzoon Bert Meijer en Edwin Rouppé. Zij besloten het 100 jarig bestaan zaterdag te vieren met een Open Dag, met een hapje en een drankje voor de bezoekers. Ook zijn er tot 11 juni diverse acties en is er voor kinderen een kleurwedstrijd.

RTV Westerwolde is er aanstaande zaterdag bij. De locatiewagen staat aan de zijkant op het voorterrein. De ochtendprogrammering wordt van 9.00 tot 13.00 uur live uitgezonden. HIER ziet u hoe u de uitzendingen kunt volgen.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.