Silver Nova onderweg naar de Eemshaven

Foto: Catharina Glazenburg

PAPENBURG – Vanmorgen is de Silver Nova aan haar eerste reis begonnen.

Op 28 april werd het luxe cruiseschip Silver Nova uit hal 5 van de Meyer-scheepswerf in Papenburg gemanoeuvreerd en naar een afbouwsteiger gebracht. Daar ging de afgelopen weken het interieurwerk en de afbouw verder.

Vanmorgen om vijf uur is het cruiseschip de Silver Nova begonnen aan haar eerste reis. Het schip, dat is gebouwd in opdracht van Silversea Cruises, is onderweg naar de Eemshaven. Van daaruit vinden de verplichte proefritten op de Noordzee plaats. Volgens planning wordt het cruiseschip in de zomer opgeleverd aan Silversea Cruises, een merk van de Royal Caribbean Group. De eerste cruise gaat op 14 augustus in Maghera bij Venetië van start.

Bij de ontwikkeling van de Silver Nova stonden twee zaken centraal: een nieuw asymmetrisch scheepsdesign voor bijzondere vaarmomenten en milieuvriendelijkheid. Het cruiseschip heeft een intelligent, hybride voortstuwingssysteem bestaande uit LNG-voortstuwing, brandstofcellen en batterijen. Ze wordt het meest milieuvriendelijke schip in de luxemarkt en kan de uitstoot met ongeveer 40 procent verminderen in vergelijking met de vorige klasse schepen. In goed uitgeruste havens kan de Silver Nova gebruik maken van walstroom.

De Silver Nova is het eerste cruiseschip van scheepswerf Meyer in Papenburg voor de luxe rederij Silversea Cruises. Het leidende schip van de zogenaamde Evolution Class krijgt een zusterschip, de Silver Ray. Ook de bouw van de Silver Ray, die volgens planning in 2024 opgeleverd moet worden, vindt plaats in Werfthalle 5 in Papenburg. De nieuwe Silversea luxe cruiseschepen van Meyer Werft zijn 244 meter lang, 30 meter breed en bieden plaats aan maximaal 728 gasten. Het schip weegt 54.700 ton.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.