Grote brand bij varkensboerderij ten Have Beerta (Update 3)

Foto: Catharina Glazenburg

BEERTA – Vanmiddag is brand uitgebroken bij varkensboerderij Hamletz aan de Ulsderweg in Beerta.

Rond half vier vanmiddag is bij de varkensboerderij Hamletz, van Annechien ten Have – Mellema brand uitgebroken. Het betreft een uitslaande brand in een grote varkensschuur. Er werd opgeschaald naar GRIP 1, grote brand. Meerdere eenheden gingen ter plaatse.

Bij de brand kwam veel rook vrij. Dit was in de wijde omtrek te zien. Om alle eenheden van voldoende water te voorzien werd een groot watertransport ingezet. Het treinverkeer tussen Groningen en Leer is stilgelegd. Er worden bussen ingezet. De op- en afritten van de A7 bij Beerta zijn vanwege de waterwinning niet meer bereikbaar.

Er zijn varkens uit de stallen gehaald. Ze worden naast de stal opgevangen. Een veearts is ter plaatse om de gewonde varkens te behandelen.

Eén persoon is in een ambulance behandeld, vanwege brandwonden. Het is niet bekend of hij/zij naar een ziekenhuis is gebracht.

De brandweer laat de schuur gecontroleerd uitbranden en probeert overslag naar de naastgelegen gebouwen te voorkomen.

Update 1

Bij de brand waren twee schuren betrokken. Een daarvan is volledig uitgebrand. De andere schuur is deels uitgebrand. Uit de laatste schuur hebben ze tientallen dieren weten te redden. Bij de brand komt nog steeds rook vrij. De rook wordt waargenomen tot Bellingwolde. Inmiddels is het sein brand meester gegeven. Dat betekent niet dat de brand uit is, maar de brandweer verwacht geen verdere uitbreiding meer. Om de ploegen van genoeg water te voorzien blijft het groot water transport liggen over het spoor. Dat gaat nog enkele uren duren.

Bij het nablussen van de brand komt nog steeds rook vrij. De rook kan nog steeds voor overlast in de buurt zorgen. Voordat de brand uitbrak waren er rond de 300 tot 400 biggen en zeugen aanwezig. Een deel daarvan is gered door de eerste ploegen ter plaatse.

Update 2

De ploegen pakken in. Er blijft een tankautospuit over om na te blussen. Stichting Salvage staat de bewoners bij met de schadeafhandeling en het ruimen van de dieren. Als het watertransport is opgeruimd wordt het spoor vrijgegeven.

Update 3 met persbericht brandweer Groningen

Dinsdagmiddag 6 juni werd de brandweer rond 15:30 uur gealarmeerd voor een brand bij varkensfokkerij Hamletz in Beerta. Er waren twee schuren betrokken bij de brand. De ene schuur is volledig uitgebrand, de ander deels. Uit de laatste schuur zijn varkens onder meer door de aanwezige brandweerploegen gered. Helaas kwam voor tientallen varkens de hulp te laat. Daarnaast is één persoon met brandwonden naar het ziekenhuis gebracht en is er een persoon nagekeken op het inademen van rook. Iets na 19:00 uur werd het sein brand meester gegeven en breidde het vuur zich niet verder uit. Het nablussen duurde vervolgens nog een paar uur.

Tientallen varkens gered

In de schuur waren ongeveer driehonderd tot vierhonderd biggen en zeugen aanwezig. Een deel daarvan is gered door de eerste brandweerploegen die ter plaatse waren. De varkens zijn naast de schuur opgevangen en er was een veearts ter plaatse om de gewonde varkens te behandelen.

Brandweerploegen uit wijde omgeving ingezet

Brandweerploegen uit onder meer Scheemda, Finsterwolde, Pekela en Woldendorp werden opgeroepen om te blussen bij de boerderij. Voordat de eerste ploegen ter plaatse waren, was de rook al van veraf te zien. Toen de eerste ploeg uit Finsterwolde arriveerde stond een schuur volledig in brand. Er werd al snel opgeschaald naar ‘Zeer Grote Brand’. Hierdoor zijn in totaal twee pelotons met ondersteunende eenheden ingezet (elk peloton bestaat uit vier blusvoertuigen). Doordat er snel veel brandweer ter plaatse was, is overslag naar de derde schuur voorkomen.

Rook waarneembaar tot over Duitse grens

Bij de brand kwam veel rook vrij. Daarom werd omwonenden geadviseerd om ramen en deuren te sluiten. Ook tijdens het nablussen kwam er nog rook vrij en konden omwonenden overlast ervaren. De rookwolken waren zelfs waarneembaar tot over de Duitse grens. Ook was de rook zichtbaar op de A7 waar Rijkswaterstaat aanwezig was om mensen te waarschuwen

Treinverkeer stilgelegd

Om alle eenheden van voldoende water te voorzien werd het groot watertransport ingezet. Die lag over het spoor, waardoor het treinverkeer tussen Winschoten en Bad Nieuweschans tijdelijk werd stilgelegd. Ook waren de op- en afritten van de A7 bij Beerta afgesloten. Dit bleef het geval tot een paar uur nadat het sein brand meester werd gegeven.

Foto’s: Henk Pruim, Teunis Streunding en Catharina Glazenburg

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.