HB-Café in Groningen: In verbinding met je hoogbegaafde kind

Foto: Tedo Swarts


GRONINGEN – Op 23 juni staan we stil bij de relatie tussen hoogbegaafde kinderen en hun (hoogbegaafde) ouders. Zijn er patronen waarneembaar? Hoe beïnvloeden ouder(s) en kind(eren) elkaar? Interessant voor ouders van hoogbegaafde kinderen maar niet alleen voor hen, ook mensen zonder kinderen zijn uiteraard van harte welkom. Let op: de focus ligt zoals altijd bij de volwassene: het IHBV richt zich op de leefwereld van volwassenen, niet op kinderen.


Welkom bij het 25e HB café in Groningen! Zoals gebruikelijk is er voor de pauze een lezing, na de pauze praten we met elkaar door over het thema van de avond.

Over de sprekers:
Wij zijn Willemien Hoevenaar en Lineke de Lange Boom en wij zijn systeemtherapeuten. In ons dagelijks werk binnen de jeugdggz komen we met enige regelmaat ouders tegen van kinderen die hoogbegaafd zijn en/ of die zelf hoogbegaafd zijn. Deze avond willen we graag met jullie kijken naar welke plek hoogbegaafdheid in jullie leven heeft en hoe dat jullie onderlinge relatie beïnvloedt.

Middels systeemtheoretische principes kijken we naar de patronen die in jullie onderlinge communicatie ontstaan en welke overtuigingen dit raakt. We zoeken naar hoe jij jouw kind zo goed mogelijk kan begrijpen en waar jouw invloed zit om de communicatie (nog) beter te laten verlopen. Er zal uiteraard gelegenheid zijn om vragen te stellen. Mocht je nu al vragen hebben, dan kan je ze mailen naar hb-cafe-groningen@ihbv.nl , zodat we ze mee kunnen nemen deze avond.


Voor wie?
Dit HB-Café is er voor iedereen die nieuwsgierig is naar (aspecten van) hoogbegaafdheid. Wat kenmerkt HB-ers? Hoe zet je je talenten positief in? Wat betekent HB in de relatie met je kind, je partner, je familie, je collega’s, je leidinggevende? Waarin verschillen we van mensen die zichzelf herkennen in hoog sensitiviteit (HSP), een autismespectrum stoornis (ASS) of hyperactiviteit (ADHD)? Iedereen is welkom: of je nu nog volop aan het ontdekken bent wat hoogbegaafdheid is; je je afvraagt of dat op jezelf of iemand uit je omgeving van toepassing is; je al (heel lang) weet dat je hoogbegaafd bent en je nieuwsgierig blijft naar hoe jij je hoogbegaafdheid positief kunt inzetten danwel graag je ervaringen wilt delen met anderen. Heb je vragen over HB zijn? Stel ze! Weet je al lang(er) dat je hoogbegaafd bent en heb je misschien antwoorden? Je bent welkom om mee te luisteren en te praten en desgevraagd je ervaringen te delen.


Programma
19.30 uur Opening door Agnes Schilder, Roger van Hout en Jolande Donker van het HB-Café Groningen.
Gastsprekers: Willemien Hoevenaar en Lineke de Lange Boom
20.45 uur Pauze
21.00 uur Vervolg gastsprekers met gelegenheid om onderling ervaringen te delen en van elkaar te leren.
22.00 uur Einde programma.

Tijd: 19.30 uur, inloop vanaf 19:00 uur. Het inhoudelijke deel duurt van 19:30 tot 22.00 uur (met een pauze). Daarna kan worden nagepraat onder het genot van een drankje in de bar.
Locatie HB café Groningen: Flonk Hotel Groningen Centre (voorheen Best Western Hotel – Groningen Centre), Radesingel 50, 9711 EK Groningen. Zie: https://hotelgroningencentre.nl/.


Het HB-Café is een activiteit van het Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen (IHBV), een kennis-, netwerk- en projectenorganisatie met als doel het leefklimaat van hoogbegaafde volwassenen te verbeteren. Een HB-Café is een informele bijeenkomst waar mensen bij elkaar komen om hun kennis over en inzicht in hoogbegaafdheid bij volwassenen te vergroten en daar met andere belangstellenden in een ongedwongen sfeer over te kunnen praten. In het algemeen bestaat het programma uit een presentatie of een interactieve werkvorm met daarna een borrel. De primaire doelgroep zijn hoogbegaafden zelf: mensen die zich herkennen in beschrijvingen van hoogbegaafdheid. Er zijn geen toelatingscriteria en we maken bij het IHBV geen gebruik van IQ-testen of andere vragenlijsten of tests. Daarnaast zijn partners, collega’s, buren, vrienden, ouders en (volwassen) kinderen welkom. Ook komen er wel coaches die met hoogbegaafden werken. De HB-Café’s zijn uitdrukkelijk niet bedoeld voor het aan de orde stellen van persoonlijke hulpvragen.


Aanmelden voor dit HB-café kan uitsluitend door het online formulier op http://ihbv.nl/evenementen in te vullen.


Het aantal bezoekers is beperkt tot 30 personen om interactie met de spreker en met elkaar mogelijk te maken. Wanneer het maximum aantal deelnemers bereikt is, is inschrijving niet meer mogelijk. Wie dat wil, kan zich op de wachtlijst laten plaatsen door het daartoe bestemde formulier op de evenementen-pagina van het IHBV in te vullen. Alleen wachtlijstmeldingen die op deze wijze binnenkomen worden in behandeling genomen. We nemen contact op wanneer er een plek beschikbaar komt.
Meer weten over hoogbegaafdheid? Op de website van het IHBV (www.ihbv.nl) vind je diverse leaflets met informatie over diverse aspecten van HB, een lijst met boeken over dit onderwerp en een lijst met hulpverleners in Nederland en Vlaanderen.


Corona-maatregelen: De zaal is geschikt om desgewenst afstand van andere bezoekers te houden. Bij Corona-gerelateerde klachten verzoeken we u om thuis te blijven.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.