Azc in Musselkanaal blijft open tot en met augustus 2025

Foto: Johan de Boer

MUSSELKANAAL – Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Stadskanaal heeft besloten dat het asielzoekerscentrum (azc) in Musselkanaal in elk geval tot en met augustus 2025 open blijft voor alle 430 bewoners. Wethouder Ingrid Sterenborg: “We vinden het belangrijk om samen met alle gemeenten in Nederland voor opvang te zorgen voor asielzoekers en vluchtelingen. Omdat er meer opvang nodig is en we nog geen nieuwe locatie in Stadskanaal hebben gevonden, kan het azc in Musselkanaal langer open blijven.” De gemeenteraad sprak in juni 2022 al over een langere samenwerking tussen het COA en de gemeente Stadskanaal.

Sinds de jaren 90 staat er een azc in Musselkanaal. Het azc is in het najaar van 2020 opnieuw geopend, nadat het in 2019 gesloten was. In 2020 is afgesproken dat het azc voor drie jaren open zou blijven, dus tot en met 2023. In 2022 bleek dat er veel behoefte is aan opvang van vluchtelingen en asielzoekers. Daarom heeft het COA destijds de gemeente gevraagd of het azc in Musselkanaal voorlopig toch open mag blijven.

Helft bewoners op termijn naar nieuwe locatie in Stadskanaal
Het azc in Musselkanaal mag open blijven, maar de gemeente wil graag dat de helft van de bewoners op een later moment naar een nieuwe locatie in Stadskanaal verhuist. Dat betekent dat er dan ongeveer 215 bewoners overblijven in Musselkanaal. Voor hen wordt op termijn ook een nieuw gebouw gebouwd. Als de locatie in Stadskanaal eerder klaar is, kan het zijn dat mensen eerder verhuizen.

Zoektocht locatie Stadskanaal ingewikkeld
De zoektocht naar een goede locatie in Stadskanaal is ingewikkeld. Er zijn weinig lege gebouwen en terreinen beschikbaar die groot genoeg en geschikt zijn voor het bouwen van een azc. Daarnaast zijn er andere ontwikkelingen, bijvoorbeeld als het gaat om woningbouw, die
ook op zoek zijn naar ruimte. Wethouder Sterenborg: “Het is niet makkelijk, omdat we ook graag willen dat het azc dicht bij scholen, winkels en andere voorzieningen wordt gebouwd. Wij denken dat we daarom nog zeker twee jaar nodig hebben voordat een locatie in Stadskanaal open kan. ”

Tot en met augustus 2025 open voor alle bewoners
Om ervoor te zorgen dat het azc in Musselkanaal niet in 2023 hoeft te sluiten zonder dat er een andere plek voor de bewoners is gevonden, heeft de gemeente met het COA afgesproken dat dit azc in elk geval tot en met augustus 2025 open blijft.

Inloopmoment voor belangstellenden met vragen
Belangstellenden die vragen hebben, zijn van harte welkom bij een inloopmoment in het azc op maandag 17 juli 2023 vanaf 19.30 uur.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.