Expositie Verteerbaar in Artphy

Foto ingezonden door Jan Willem Kok

WESSINGHUIZEN – De komende drie maanden toont Artphy in Wessinghuizen/Onstwedde een heel bijzondere tentoonstelling met de titel ‘Verteerbaar’. Tien internationale beeldende kunstenaars zijn de uitdaging aangegaan om nieuwe kunstwerken te maken op dit actuele onderwerp. Vanuit verschillende invalshoeken hebben ze het vraagstuk van de eiwittransitie benaderd. Zaterdag 5 augustus om 15:30 zal Tjeerd Jongsma, directeur Fascinating, de opening verrichten.

Al sinds jaar en dag worden er in Groningen gedroogde peulvruchten (bijv. knipselbonen) gegeten. Van oudsher verbouwden de Groningers in de moestuin of op de akkers diverse soorten bonen en erwten. Ook werden ze op bijzondere wijze in de keuken verwerkt. Verteerbaar waren ze niet altijd. Deze microgeschiedenis van ‘toen’ in onze regio is voor de stichting Artphy aanleiding om een verbinding te maken met het ‘heden’. Op dit moment groeit wereldwijd de aandacht voor het eten van meer plantaardige eiwitten, zoals vleesvervangers gemaakt van peulvruchten. Vaak met sojabonen uit Zuid-Amerika. Deze ontwikkeling is niet voor iedereen goed ‘verteerbaar’. De eiwittransitie roept om meerdere redenen nog vele vragen op. Voor Artphy aanleiding om er een expositie aan te wijden en o.a. lezingen te organiseren.

Voor de expositie zijn 10 internationale kunstenaars uitgenodigd te weten: Anna Dumitriu, Ana Kun/Dan Perjovschi, Marc Bijl, Mitzi Schreuder, Dasha Tsapenko, Nicole Spit, Maro Pebo, Danielle van Vree, Špela Petrič en Domenique Himmelsbach de Vries. Ze werden gevraagd te reageren op het thema ‘Verteerbaar’ in relatie met de eiwittransitie. Ze laten binnen en buiten een diversiteit aan kunstwerken zien. Een groot deel van de kunstenaars tonen heel inhoudelijk, breed en prikkelend wat bonen, nu en over de jaren heen, voor ons betekenen. Sommige kunstenaars werd gevraagd om uitdagend/activistisch het thema aan te vliegen. Aspecten van DNA, schimmels, bacteriën, bodem tot de eiwitproductieketen komen zeer creatief in beeld. Tuinders, landbouwers, regionale bedrijven en wetenschappers van diverse universiteiten brachten kennis en kunde in. Het is een zeer bijzondere tentoonstelling geworden met lezingen, workshops en een concert.

Tot en met 22 oktober is er alle gelegenheid om op vrijdag-, zaterdag- of zondagmiddag de expositie te bezoeken. We worden voor deze tentoonstelling financieel ondersteund door het Mondriaan fonds, Kunstraad Groningen, Pauwhof fonds, Fascinating, gemeente Stadskanaal, J.B.Scholtenfonds.

Artphy ligt in het buurtschap Wessinghuizen, in het centrum van Westerwolde, en is omringd door een prachtige landschapstuin, bos/natuur, akkers en weidegronden. Het gratis bezoek aan de tentoonstelling is ook een mooie gelegenheid om te wandelen langs een van de ommetjes rond de beken.

Ingezonden door Jan Willem Kok

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.