RTV Westerwolde zendt live uit vanaf oogstfeest Onstwedder Gaarv’n

Foto: Jan de Vries (archieffoto)

ONSTWEDDE – Vele oude ambachten, een oldtimershow, een braderie met vlooienmarkt, shows met honden, diverse kinderactiviteiten en een Boeren Boeldag. Het zijn slechts enkele van de ingrediënten van het Onstwedder Oogstfeest, dat op zaterdag 26 augustus plaatsvindt op het Evenemententerrein aan de Wessinghuizerweg in Onstwedde.

Het Oogstfeest is met jaarlijks duizenden bezoekers een van de grootste eendaagse evenementen van de regio. Bezoekers van het Oogstfeest doen een stap terug in de tijd. Onder meer dankzij demonstraties van vele authentieke agrarische ambachten, wanen zij zich even op het Groninger platteland in grootmoeders tijd. Dorsmachines scheiden het graan van het stro en van het tot meel verwerkte graan worden heerlijke broden gebakken in een authentieke veldoven. Ook zijn er volop spekdikken verkrijgbaar. Het Oogstfeest wordt om 10.00 uur officieel geopend door wethouder Egbert Hofstra van de gemeente Stadskanaal.

Live uitzending RTV Westerwolde

Vanuit de locatiewagen op het evenemententerrein zendt RTV Westerwolde zaterdag ochtend live de programma’s Dieverdoatsie en Brunchroom uit. Dieverdoatsie wordt van 9.00 tot 11.00 uur gepresenteerd door Wietze Westerwolder de Roo; Julian Buist verzorgd de techniek. Harrie Woldendorp presenteert, samen met technicus Jan Wietses, van 11.00 tot 13.00 uur het programma Brunchroom.

Handambachten

Op het Oogstfeest zijn er diverse authentieke handambachten te beleven, zoals klompen maken, bijenkorven maken, glas-in-lood maken, stoelenmatten, midwinterhoorns maken, kalligrafie, koffie branden, vlegeldorsen en smeden met een veldsmederij. In de houtzagerij worden dikke bomen verzaagd tot planken. Deze demonstraties worden verzorgd door de vrijwilligers van stichting Onstwedder Gaarv’n. Vrijwilligers van Oogstdag Lhee laten zien ‘hoe de was was’ en kinderen kunnen hier terecht om stokbroodjes te bakken op een houtvuur.

Boeren Boeldag

Tijdens de Groninger Boeren Boeldag komen ruim dertig kavels onder de hamer. Geveild worden goederen die passen in de stijl van het Groninger boerenleven van tientallen jaren geleden, zoals huisraad, meubilair en antiek. De verkoop bij opbod door uitveiler Jan Johan ten Have vindt plaats ten overstaan van notaris Bergman uit Stadskanaal. De te veilen goederen zijn vanaf 13.00 uur te bezichtigen en de daadwerkelijke veiling begint om 13.30 uur. 

Vele activiteiten 

Een spectaculair onderdeel van het Oogstfeest is het schapen drijven. Enkele subliem afgerichte bordercollies van Landgoedboerderij Oosterheerdt in Leek laten zien wat zij allemaal kunnen met een kleine kudde schapen. Ook Hondenvereniging Alteveer verzorgt demonstraties met honden, onder meer pakwerken. Een boomzaagkunstenaar demonstreert houtsculpturen zagen uit boomstammen met een motorzaag.

Voor kinderen zijn er diverse activiteiten waaraan zij gratis mogen meedoen, onder meer een kinderbraderie, een springkussen en een draaimolen. Er zijn optredens van een poppenkasttheater en de kinderen mogen zelf springtouw maken bij de touwslagerij. Miranda & The Music Boys spelen gezellige muziek en uit een draaiorgel klinken vrolijke klanken.

Gratis parkeren

Parkeren kan vlakbij de hoofdingang van het Evenemententerrein en is helemaal gratis. Voor mensen die minder goed ter been zijn, zijn er invalidenparkeerplaatsen direct bij de ingang. Vrijwilligers van de organisatie zorgen voor een ordentelijk verloop van de komende en gaande verkeersstroom. De parkeerplaatsen zijn gemakkelijk te vinden. Bestuurders kunnen de verwijsborden naar het Evenemententerrein volgen, die op vele plaatsen in de omgeving langs de weg staan.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.