Boswerkzaamheden in het Blijhamsterbos

Foto: Catharina Glazenburg

BLIJHAM – Staatsbosbeheer start volgende week met de houtoogst in het Blijhamsterbos. Na het Blijhamsterbos volgen het Bellingwolderbos en Engbert Drenthbos. Het doel van de houtoogst is om meer licht en ruimte te maken voor bestaande en nieuwe bomen; verjonging van het bos. Het bos blijft dus bos. Het bos is natuurlijk van tevoren zorgvuldig door boswachters geïnventariseerd op nesten, mierenhopen en bomen met nestholtes volgens de regels van Gedragscode Zorgvuldig Bosbeheer. Ook tijdens de houtoogst wordt hierop gelet.  De werkzaamheden duren ongeveer 2 maanden.

Gekleurde stippen of strepen

Staatsbosbeheer is het hele jaar door aan het werk in het bos. Van het zetten van stippen, het inventariseren van dieren, tot de houtoogst zelf met machines. Staatsbosbeheer weegt altijd zorgvuldig af welke bomen geoogst worden. Deze bomen krijgen gekleurde stippen of strepen. Een boom met een blauwe stip blijft staan en een boom met een oranje stip gaat weg.

Hollands hout

Het Blijhamsterbos, Bellingwolderbos en Engbert Drenthbos zijn multifunctionele bossen; alles komt er samen. Duurzame houtproductie is naast natuur, recreatie, landschap en cultuurhistorie één van de functies van het bos. Het hout van de omgezaagde bomen wordt, onder het label Hollands hout, gebruikt in bijvoorbeeld de bouw, voor papier of als biomassa. De opbrengsten van het hout komen ten goede aan de Nederlandse natuurgebieden. Staatsbosbeheer gebruikt het om de kosten van het beheer te betalen. Staatsbosbeheer zorgt met duurzaam bosbeheer ook voor houtproductie voor toekomstige generaties.

Wandelpaden tijdelijk slechter begaanbaar

Tijdens de boswerkzaamheden blijven de wandelpaden zoveel mogelijk open. Eventuele beschadigingen aan het pad worden zo snel mogelijk gerepareerd. Het herstelwerk wordt gedaan zodra het werk klaar is en als de paden goed droog zijn. Daarnaast is het voor de veiligheid van wandelaars belangrijk om niet te dicht bij de werkzaamheden te komen. Met bordjes en linten worden de plekken waar gewerkt wordt aangeven.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.