Monumentendag: presentatie archeologisch topstuk Burcht Wedde

Foto: Mazzelmoaze

WEDDE – Het weekend van 9 en 10 september wordt een zilveren mesheft tijdens de Open Nationale Monumentendag voor het eerst in de Burcht getoond. Het werd ruim 40 jaar geleden al door een inwoner van Blijham op het terrein gevonden. Archeoloog Ko Lenting: ,,Ik had van de vondst gehoord maar het heft nooit gezien. Totdat de vinder het mij, geruime tijd geleden, toonde. Ik ben me toen in het voorwerp gaan verdiepen.’’


De naam op het kostbare heft geeft aan dat het van Elisabeth van den Hove was. ,,Zij was de moeder van Willem van den Hove die in de periode 1617-1619 eigenaar en bewoner van de Burcht was en heer van Westerwolde’’, aldus Lenting. ,,Het mes kan deel geweest zijn van een set van mes en vork die Elisabeth als huwelijksgeschenk had gekregen. Wellicht dat Willem het als erfstuk van zijn moeder kreeg.’’
Op de een of andere wijze is het in de gracht gekomen en is het ijzeren lemmet teloor gegaan. Het zilveren mesheft met de prachtige gravures heeft de tijd goed doorstaan. Het heeft bijna 400 jaar in de gracht gelegen.

Amsterdamse koopman
Willem, van oorsprong een Amsterdamse koopman, verhuisde na zijn jaren in Wedde naar het noorden van Duitsland om uiteindelijk weer terug te keren naar Noord-Holland. ,,Het mesheft bleef dus achter in de gracht van de Burcht. Het geeft een mooi stuk bewoningsgeschiedenis van de Burcht weer en zal ook na Monumentendag in dat gebouw blijven. Vrijdag 8 september 2023 is de bruikleenovereenkomst getekend door Frank Ferrari namens de Burcht en de vinder.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.