Open Monumenten in de gemeente Westerwolde

Foto: Astrid Lüürssen

WESTERWOLDE – Ook in Westerwolde openen tijdens de Open Monumentendagen op 9 en 10 september veel gebouwen hun deuren en poorten voor het publiek. Kerken vooral op de zaterdag, molens op beide dagen en de voormalige aardappelmeelfabriek Ter Apel – nu Ecodorp Land van Aine – op de zondag.

Naast een route van noord naar zuid worden er op diverse plekken activiteiten georganiseerd, passend in het landelijke thema van 20923: roerend of immaterieel erfgoed.  Orgelconcenten zullen plaatsvinden op de zaterdag in de kerken van Bellingwolde (11.00 en 16.00)  Ter Apel – Willibrordus (13.00) en Vlagtwedde.  In een boerderij van Ter Borg zullen de Onstwedder Gaarv’n hun beste beentje voorzetten met vlegeldorsen en waaieren op de Deele in de middag en zondagmiddag staan diverse rondleidingen op het programma op het voormalige fabrieksterrein van de Aardappelmeelfabriek Ter Apel aan het Ruiten-A-Kanaal Zuidzijde.  Ook de molens zullen van de partij zijn. Sommigen zijn in restauratie maar anderen zullen draaien en daarmee meteen herkenbaar zijn in het fraaie Westerwoldse landschap.

In alle opengestelde monumenten liggen flyers om mee te nemen. Recentelijk toegevoegd aan deze lijst (maar nog niet vermeld in de flyer) zijn De Burcht in Wedde en het Vestingmuseum Oudeschans. Klik HIER om de flyer te downloaden.

Precieze en actuele informatie staat te lezen op deze site.

De opening – een besloten bijeenkomst voor de deelnemers – vindt vanavond plaats. Deze vorm is gekozen omdat het object dat daarvoor gebruikt wordt, het oude gerestaureerde vrachtschip de Jatri uit Stadskanaal, een beperkt aantal plaatsen in het ruim van het schip heeft.  Genodigden krijgen uitleg over het restauratieproces van dit schip en de inbouw van museale informatieve elementen voor de schoolgaande jeugd.   

De Jatri zelf is niet toegankelijk voor algemene bezichtiging op 9 en 10 september.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.