De heer Wassens ontvangt Koninklijke onderscheiding

Foto: Gemeente Veendam

WILDERVANK, VORDEN – Gistermiddag is de heer Rolf Wassens (70) uit Wildervank benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Sandra Korthuis reikte de Koninklijke onderscheiding uit aan de heer Wassens tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Lindesche Molen in het Gelderse Vorden ter gelegenheid van zijn vijftigjarig jubileum als meester-molenaar en organist, en zijn 70ste verjaardag. De heer Wassens ontving de Koninklijke onderscheiding voor zijn grote verdiensten voor het molenaarsvak en voor zijn inzet als organist en koordirigent in verschillende protestantse en katholieke kerken.

Speltproject

Rolf Wassens slaagde in 1973 voor het examen molenaar. Vanaf 1980 had hij de leiding over de korenmolen Joeswert in Feerwerd. Wassens was in 1997 mede-initiatiefnemer van het Speltproject Pieterburen. In dit project, dat tot op heden succesvol is, werken de boer, molenaar en bakker in de keten samen om spelt en het landschap te promoten. Een dergelijk project om graan onder de aandacht van de consument te brengen was er indertijd in Nederland nog niet. Dankzij de kennis en het netwerk van de Wildervanker werden verschillende producten ontwikkeld en op de markt gebracht zoals de speltjenever, speltbier en broodbakmixen. Zonder de inzet en de kennis van Rolf Wassens was het speltproject niet van de grond gekomen.

Meester-molenaar

Als meester-molenaar geeft Rolf Wassens het ambacht van korenmolenaar door aan nieuwe molenaars. Hij is vanaf zijn eerste jaren als meester-molenaar gespecialiseerd in het zogeheten billen van molenstenen. Het handmatig de groeven in molenstenen weer scherp maken, zodat de stenen het graan weer kunnen malen. Dit moet twee keer per jaar gebeuren bij een werkende molen. Hij doet dit bij diverse molens in Nederland en ook bij molens in Duitsland. In 1991 ontving Rolf Wassens vanwege zijn verdiensten voor het molenbehoud, het Certificaat van Verdienste van De Hollandsche Molen.

Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde

In 1976 was Rolf Wassens mede-oprichter van het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde (AKG) waarin 40 molenaarsbedrijven in heel Nederland zijn verenigd. Momenteel is hij secretaris van het AKG. Hij schreef voor het verenigingsblad Molens van de vereniging De Hollandsche Molen en is redactielid van het tijdschrift De Nieuwe Molenwereld. Daarnaast is Rolf Wassens meer dan dertig jaar actief voor de Molenstichting Winsum waar molen Joeswert in Feerwerd onder valt. 

In 2017 deed Rolf Wassens een stapje terug en droeg hij molen Joeswert over aan zijn opvolger. Hij is sindsdien nog bij de molen actief als vrijwillig molenaar. Hij maalt wekelijks rogge en is van grote waarde voor het behoud en de maalfunctie van de molen.

Organist en koordirigent

Naast de vele activiteiten als molenaar is Rolf Wassens organist en dirigent bij verschillende katholieke en protestantse kerken. Hij is bijvoorbeeld al 15 jaar actief als organist bij de Hildegardparochie locatie St. Jozef in Zuidhorn, dirigent van het koor Jozefs Notenhout en organist van de Hervormde gemeente Oostwold. De afgelopen tientallen jaren bespeelde hij orgels in vele plaatsen.

Burgemeester Sandra Korthuis: ”De heer Rolf Wassens zet zich al vijftig jaar in voor het ambacht van molenaar, dat op de UNESCO-lijst van immaterieel cultureel erfgoed staat.Hij draagt zijn kennis over aan andere molenaars in Nederland en daarbuiten. Hij zet zich onvoorwaardelijk in en is een  gepassioneerde en doorgewinterde molenaar. Ook als organist en dirigent is Rolf Wassens betrokken, behulpzaam en motiveert anderen. Ik ben vereerd dat ik de Koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau mag uitreiken aan de heer Wassens en hem de versierselen heb mogen opspelden.”

Ingezonden door gemeente Veendam

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.