Niemans Meul’n in de steigers

Foto: Mazzelmoaze

VEELERVEEN – Niemans Meul’n staat in de steigers.

De gemeente Westerwolde heeft begin dit jaar een omgevingsvergunning verleend voor de restauratie van twee molens. Dit zijn molen De Korenbloem in Vriescheloo en Niemans Meul’n in Veelerveen.

De volgende werkzaamheden worden uitgevoerd:

– vernieuwen bekleding achtkant en kap

– mastiekkraag op de stelling

– vernieuwen gevlucht.

De werkzaamheden worden verricht door molenmaker Molema uit Heiligerlee, die vervolgens zorg draagt voor een steigerbouwer en een dakdekkersbedrijf.

De restauratie van molen De Korenbloem is deels gereed. Het wachten is op de wieken, die binnenkort worden geplaatst.

Niemans Meul’n aan de Loosterweg staat nu in de steigers. De achtkantige stellingmolen is in 1916 gebouwd en deed dienst als korenmolen. Eigenaar is de gemeente Westerwolde. De molen is in 1916 in opdracht van H Vos gebouwd door molenmaker P Wiertsema uit Beerta. Het achterkant was afkomstig van een watermolen aan het Koediep in Midwolda. Nadat de molen buiten bedrijf was gekomen en in verval geraakt werd hij voor een symbolisch bedrag van 1 gulden overgedragen aan de gemeente. Na een grondige restauratie door molenmakerij Roemeling werd de molen op 14 mei 1965 weer in gebruik genomen. In 2002 werd de molen opnieuw grondig gerestaureerd. De molen is de kleinste korenmolen in de provincie Groningen en wellicht van heel Nederland. (Bron: Molendatabase)

Foto’s: Mazzelmoaze

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.