Tocht om de Noord 2023 in Vlagtwedde

Foto: Robin Meijer

VLAGTWEDDE De Vereniging van Dorpsbelangen Vlagtwedde (VvDV) vraagt aan alle aanwonenden aan de route van de Tocht om de Noord 2023 (maar ook de overige inwoners van Vlagtwedde) graag de aandacht voor het volgende.

Tocht om de Noord (TodN) is een van de grootste wandelevenementen die de provincie Groningen kent. Dit jaar vindt de zeventiende editie hiervan plaats. Op zaterdag 23 en zondag 24 september 2023 is Tocht om de Noord (TodN) te gast in Westerwolde. Tocht om de Noord werkt in het jaar 2023 nauw samen met gastgemeente Westerwolde. De start en finish van de wandeltocht zal plaatsvinden in Bourtange. Met name op zondag 24 september loopt de route door Westerwolde. Daarnaast maakt Tocht om de Noord op zaterdag 23 september een bijzonder uitstapje naar Duitsland. Het thema van dit jaar is dan ook “Moi’n Westerwolde, proeven van gastvriendschap”.

TOCHT OM DE NOORD IN VLAGTWEDDE

Op zondag 24 september komen alle deelnemers (ca. 3000) aan Tocht om de Noord vanuit Bourtange door Vlagtwedde. Veel inwoners van ons dorp zullen die dag de wandelaars dan ook door hun straat zien voorbijkomen. De organisatie van de TodN heeft de Vereniging van Dorpsbelangen Vlagtwedde gevraagd een bijdrage te leveren door met name het dorp dusdanig feestelijk aan te kleden dat de wandelaars op een prettige manier het dorp kunnen passeren (vanaf 07.30 uur). Maar ook het organiseren van activiteiten tijdens de tocht behoort nog steeds tot de mogelijkheden.

ROUTE TOCHT OM DE NOORD IN VLAGTWEDDE

Zowel de wandelaars van de 25 als de 40 kilometer zullen die dag via de Vledderkamp Vlagtwedde binnenkomen. Dan loopt men via de Oostersingel – Boermarke – door / langs de Bolderbörg – Marijkestraat – Beatrixstraat – Kerkstraat  – Schoolstraat (stempelpost is bij PC Rendering) – Smederij – langs / door de MFA – Wischmei – d’Appelhof – Wischmei (vervolgen) – Wilhelminastraat en de Wollinghuizerweg. De wandelaars van de 40 kilometer gaan aan het eind van de Schoolstraat rechtsaf – Dr. P. Rinsemastraat – langs / door de  brandweerkazerne – Nieuwe Weg – Feenselweg – Wilmerskamp – Barlagerachterweg  en dan richting Veele. Deze route komt uiteindelijk terug via Smeerling –  het Metbroekbos – Onstwedderweg – oversteek bij de rotonde –  langs de Weenderstraat – Oude Poelweg – Wischmei waar de routes weer samensmelten (zie route 25 kilometer).

VRAAG NAMENS DORPSBELANGEN VLAGTWEDDE

De Vereniging van Dorpsbelangen roept de aanwonenden aan bovengenoemde straten dan ook op zondag 24 september hun straat te versieren met kleine vlaggetjes, grotere (Vlagtwedder) vlaggen of iets dergelijks. Omdat de wandelaars hoofdzakelijk ’s ochtends zullen passeren is het van belang vroegtijdig met de versiering te beginnen. Iedereen die belangstelling heeft om hierbij te helpen (waaronder zeer zeker de aanwonenden) kan zich melden bij de coördinatoren (zie onderstaand). Ook kan men aangeven of er langs de route nog iets wordt georganiseerd, bv. in de vorm van verkoop van eten en/of drinken of anderszins. Ook voor extra informatie kan men terecht bij Erik Keizer (penningmeester@dorpsbelangenvlagtwedde.nl) en / of Harm Jan Pleiter (tel. 0599 – 312648 of hjpleiter@hetnet.nl) of op de website van TodN (www.tochtomdenoord.nl).

Uiteraard hoopt Dorpsbelangen Vlagtwedde dat het dorp er op 24 september opnieuw feestelijk uit zal zien, zodat de wandelaars op een prettige manier kunnen passeren.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.