Exposite “Tabeh Sobat” Bibliotheek Ter Apel

Foto ingezonden door Harma de Roo

TER APEL – In het laatste kwartaal van dit jaar is de expositie “Tabeh Sobat” (vaarwel vriend) te zien in de bibliotheek van Ter Apel.

Aaldert Wachtmeester werd in de periode direct na de Tweede Wereldoorlog uitgezonden naar toenmalig Nederlands-Indië. Tijdens zijn verblijf schreef hij ruim 360 brieven aan zijn jonge vrouw Ypkje in Ter Apel. Zijn brieven geven een helder beeld van hoe de oorlog werd beleefd door jongens van het platteland. Maar ook geven ze een beeld van de schaarste en de woningnood na de oorlog die ook in Ter Apel gevoeld werd.


Zoon Melle (oud-journalist) stelde aan de hand van deze brieven het boek samen uit de meer dan 360 bewaard gebleven brieven en plaatste er enkele tientallen foto’s uit het album van zijn vader bij. Zoon Gerrie (kunstschilder) maakte van twaalf van deze zwart-wit kiekjes van slechts 4 bij 8 centimeter grote kleurrijke schilderijen van 80 bij 120 centimeter.


De schilderijen illustreren vooral het verblijf in Indië. In beeld gebracht zijn gevechtsacties en verwoeste kampongs, maar ook schilderijen van ontspanning als volleybal en varkensjacht. Samen met de brieven en overige aandenkens uit deze periode maakt het een bijzondere en indrukwekkende expositie.

De opening van deze expositie vindt plaats op 5 oktober om 14.00 uur door Wethouder Wietze Potze.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.