Gemeenten Rhede en Westerwolde klaar voor Tocht om de Noord: Gastvriendschap beleven!

Foto: Ooldrik Modderman

BOURTANGE – In traditioneel het laatste weekend, dit jaar op 23, 24 september vindt de jaarlijkse Tocht om de Noord plaats. Een heel bijzondere editie dit keer, want niet alleen wordt een route afgelegd in de prachtige wandelgemeente Westerwolde, maar ook maakt de tocht een flinke wandelstap over de grens Duitsland in. Het is de eerste keer dat de Tocht om de Noord daarvoor zowel met een Nederlandse als Duitse aangrenzende gemeente een gemeenschappelijk doel en in voorbereiding, een gedeeld enthousiasme heeft weten te bereiken.

Deze grensoverschrijdende samenwerking valt onder het Interreg Programma Deutschland-Nederland waarbij ook de partnergemeentes Westerwolde (NL) en Rhede (D) zijn aangesloten. Deze mag er onder andere aan bijdragen dat de ervaring van de aanwezige landsgrens minder als belemmering wordt ervaren. Inwoners van Nederland en Duitsland gaan tijdens deze wandeltocht beleven hoe gemakkelijk het is om de grens over te trekken en elkaar te ontmoeten. Er kan geleerd worden van elkaar en beter leren kennen behoort ook tot de mogelijkheden. Zo ontstaat er een lagere drempel om na de wandeltocht daar nog eens een vervolg aan te geven.

Wandelaars gaan ‘proeven’ op ontdekkingstocht: Deutschland – Nederland
Het thema van Tocht om de Noord 2023 is: “Moi’n Westerwolde, proeven van gastvriendschap”. ‘Gastvriendschap’ is de letterlijke vertaling van het Duitse woord ‘Gastfreundschaft’. In dit Duitse woord zitten twee Nederlandse woorden opgesloten: Gastvrijheid en Vriendschap. Een mooie manier om aan te duiden dat beide gemeenten vrienden zijn in gastvrijheid. Wat dat precies inhoudt gaan de wandelaaras beleven tijdens Tocht om de Noord 2023.

Tijdens de voorbereiding hebben de Duitse en Nederlandse dorpen elkaar de afgelopen maanden al meermaals ontmoet en elkaar al wat beter leren kennen. Gezamenlijk is er nagedacht over manieren om de wandelaars hun gastvrijheid te laten zien en het gebied te laten ontdekken. Daarin zullen zij overeenkomsten vinden maar ook verschillen. Welke zijn dat? Dat maakt nieuwgiering en biedt kansen om ervan te leren en maar ook om meer temverbinden. Daartoe zullen wandelaars ook uitgedaagd worden.


Wandelfestival met bekende unieke ingrediënten van Tocht om de Noord
Hoewel wandelaars in de Duitse en Nederlandse gemeenten een bijzondere editie gaan beleven zullen ook de bekende kenmerken van Tocht om de Noord niet ontbreken. Zo wordt vaker door gebouwen en over landerijen gewandeld en kan alvast verklapt worden dat dit een overeenkomst is die wandelaars bevestigd gaan zien. Verder wordt het programma op vele plaatsten omlijst door theater, muziek, expositie en dergelijke die dit unieke wandelfestival voor wandelaars, dorpen, vrijwilligers, organisaties en ondernemingen een waar feest gaan maken. Een terugkerende wandelaar: ‘De Tocht om de Noord is ieder jaar weer een unieke belevenis waarbij ik onderweg verrast word door gastvrijheid, creativiteit en enthousiasme’. Jaarlijks doen op de zaterdag én zondag duizenden wandelaars mee, alsook een aantal teams van organisaties aan het onderdeel Handelstocht om de Noord. In bijzonder wordt dit jaar via Walk&Dance van stichting Fight cancer geld ingezameld voor kankeronderzoek UMCG Groningen.

Ingezonden door Tocht om de Noord

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.