Echtpaar Uil viert 60 jarig huwelijksjubileum

Foto: Catharina Glazenburg

VEELERVEEN – Vandaag viert het echtpaar Uil – Draatjer het heugelijk feit dat ze 60 jaar geleden in het huwelijksbootje stapten.

Burgemeester Jaap Velema bracht vanmorgen een bezoek aan Wubbo (87) en Dina (Feddina Alberdina) (81) Uil – Draatjer. Het echtpaar trad 60 jaar geleden in Vlagtwedde in het huwelijk. De burgemeester bracht het echtpaar namens de gemeente Westerwolde de felicitaties over. Als cadeau nam hij een ingelijste kopie van hun huwelijksakte mee.

Het echtpaar woont in hun voormalige kruideniers/groentewinkel aan de Veelerveensterweg in Veelerveen. Waar vroeger het winkelgedeelte was, is nu een ruime woonkamer. Mevrouw woont er vanaf haar twaalfde. Hun ouders hadden toen de winkel.

Na hun huwelijk ging het echtpaar in Winschoten wonen. De heer werkte, na drie jaar de ambachtsschool in Winschoten en Veendam te hebben doorlopen, als monteur bij autobedrijf de Wit in Vlagtwedde. Na de militaire dienst trad hij in dienst bij de firma Welp aan de Blijhamsterstraat in Winschoten.

In 1969 verhuisde het paar naar de ouderlijke woning van mevrouw. Zij zette de kruidenierszaak voort. Bijzonder detail is dat ooit Jan de Boer, van de voormalige supermarktketen Super de Boer, daar vroeger zijn eerste winkel had.

Het was hard werken in de winkel, waar naast groente en kruidenierswaren ook veel andere zaken te koop waren. De heer ging één dag minder bij de firma Welp werken, om zo thuis nog meer te kunnen aanpakken. Ze kregen vaak hulp van hun “overbuurjongen” Bé Looden en zijn broers.

Toen de melkboer in hun regio ziek werd, besloot de heer Uil zijn route over te nemen. Eerst ventte hij met een busje en aanhanger, later met een rijdende winkel. Hun oudste dochter ging ook in de zaak werken. Toen de heer 60 jaar werd is hij met de rijdende winkel gestopt. Ook de winkel sloot en de woning werd verbouwd.

Het echtpaar geniet van hun welverdiende “oude dag”. Ze hebben twee dochters en twee kleinzoons.

Foto: Catharina Glazenburg

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.