Granfondo Giro Zonder Grenzen uit de startblokken

Foto: Hans Banus

ZANDBERG – Nadat wethouder Ankie van Tongeren de aanwezigen bij Partycentrum De Schaapsberg vrijdagmiddag er van had overtuigd dat het kerkdorp Zandberg ook deels op Drents grondgebied is gelegen, leidde zij hen op de fiets langs de aloude route van de Ronde van Kavelingen (6,1 kilometer). Al voor de Tweede Wereldoorlog was dit een populaire amateurwielerkoers.


De Stichting Zandbergia heeft dit nostalgische sportevenement in het kader van de Nationale Sportweek, evenals de nog oudere voettocht van gelovigen uit de Kanaalstreek naar de Sankt Maximiliankirche in het Duitse Rütenbrock, toegevoegd aan de jaarlijkse Granfondo Giro zonder Grenzen. De Stichting beoogt hiermee zoveel mogelijk mensen tot regelmatig bewegen aan te sporen.

Vanaf heden kunnen inwoners en toeristen ook de vaste tocht naar Schloss Dankern vv ondernemen, de zogenaamde Picknick-Giro (± 55 kilometer), terwijl de echte kilometervreters de jaarlijkse Vrije Toer Tocht via Sellingen, over de Hilterberg (“het dak van de Giro zonder Grenzen”), langs Schloss Dankern en het Klooster in Ter Apel kunnen fietsen.

Anders dan in voorgaande jaren zijn de tochten volledig self-supporting, oftewel men dient zelf zorg te dragen voor koffie, broodjes, fruit en dergelijke voor onderweg. Langs de routes bevinden zich overigens ook voldoende terrasjes en horeca- gelegenheden voor een tussenstop.

De start is elke dag tussen 10.00 en 12.00 uur bij Sportschool Sports in Motion,
Marktkade 89 te Musselkanaal. Telefoon: 0599-244889.
Tegen betaling van € 3,00 per persoon (kinderen tot en met 6 jaar gratis) ontvangt men daar een kop koffie en een startpakket met daarin:
➔ routebeschrijvingen van de 4 tochten;
➔ een historisch overzicht van sportieve activiteiten rond de Zandberg (mini-canon);
➔ een bidon als blijvende herinnering aan de doorkomst van de Giro d’Italia 2002;
➔ een set ansichtkaarten, eveneens uitgebracht ter herinnering aan de Giro-doorkomst (zo lang de voorraad strekt).
Dit speciale arrangement geldt tot en met de slotdag van de Nationale Sportweek, zondag 24 september.
Aan de hand van de ervaringen en suggesties van de deelnemers wordt de Granfondo Giro zonder Grenzen waar nodig aangepast en kan er daarna dagelijks op sportieve wijze worden genoten van de landschappelijke schoonheid van Westerwolde en het aangrenzende Emsland.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.