FINSTERWOLDE – Vanmorgen organiseerden de wandelcoaches een wandeling door Finsterwolde. Hieronder het verslag met foto’s gemaakt door Jan Bossen.
Vandaag hadden de wandelcoaches als begin en eindpunt het MFC de Hardenberg in Finsterwolde gekozen. Een werkelijk schitterende accommodatie. Onvoorstelbaar dat de bestuurders van de gemeente Oldambt in al hun wijsheid hadden besloten dit af te stoten en te slopen. Grote klasse dat de stichting er in is geslaagd dit te voorkomen en de Hardenberg in leven te houden. Daar stond vanaf 8.45 uur de koffie met cake/koek weer klaar voor de wandelaars. Deze konden zich, wanneer ze zich tenminste vooraf hadden opgegeven, zich melden bij de coaches. Ook deze keer weer de drie gebruikelijke afstanden. Om 9.15 uur vertrok de groep voor de afstand van 10 km, steeds om de 15 minuten gevolgd door de twee andere groepen.
Al vrij snel passeerden we het sportveld van Finsterwolde, de thuisbasis van de voetbalclub B.N.C. ( Bravery – Nova Zembla- Combinatie ). In de jaren dertig waren er in Finsterwolde drie voetbalverenigingen, Nova Zembla, Bravery en de Plevieren. Het bleek al snel dat dit teveel van het goede was, maar een fusie zat er niet in. Dit werd door de Plevieren steeds tegengehouden. Die wilden niets met dat “Börgerschiete “ te maken hebben. Maar in 1938 gingen de Plevieren ter ziele en kwam het toch tot een fusie. In 1940 werd B.N.C. opgericht. Maar welke clubkleuren moesten gedragen worden? Het geel/zwart van Bravery of het blauw/zwart van Nova Zembla. De oplossing was eenvoudig, gewoon een luciferdoosje opgooien. Geel is Bravery en blauw Nova Zembla. En de laatste won. En omdat Bravery had verloren mochten zij als eerste worden genoemd in de nieuwe naam.
Na het sportveld te zijn gepasseerd ging het richting natuurgebied “De Tjamme“, tussen Finsterwolde en Beerta. In dit natuurgebied kan op verschillende plekken genoten worden van het perspectief in het gebied, bijvoorbeeld van het gezicht op de kerk door één van de vele lanen. In het verlengde van deze laan ligt het kunstwerk van de kunstenaar Semma van Ooy. Het is een betonnen bouwwerk op een aarden piramide. En ook van hieruit zicht op de kerk, maar ook op het doel van het kunstwerk, de perspectief correctie. Tegenover het bouwwerk ligt een groene akker in omgekeerd perspectief. De achterkant is dus breder dan de voorkant. Maar omdat de lijnen toch richting het verdwijnpunt lopen oogt het stuk grond als een zuivere rechthoek. En door deze perspectief correctie wordt de kerktoren als het ware dichterbij gehaald. Terwijl in normaal perspectief hij verder weg zou lijken. Heel apart om te zien.
Van hieruit ging de wandeling richting Beerta, waar als het ware in een grote boog omheen werd gewandeld. En zo kwamen we al snel weer in Finsterwolde, waar in De Hardenberg voor de liefhebbers de soep met stokbrood al weer klaar stond. De wandeling van vandaag was uitgezet door twee van de vaste deelnemers aan de wandelingen: Anja en Harma. Bedankt dames, het was een mooie route.
Ingezonden door Jan Bossen