Vierduizend wandelaars op weg voor hun Tocht om de Noord

Foto: Geert Smit

BOURTANGE – Vierduizend wandelaars op weg voor hun Tocht om de Noord

Vanmorgen, nog in het donker, gingen de eerste wandelaars in Bourtange van start voor hun Tocht om de Noord 2023.
Het grootste deel van de deelnemers die de 40 kilometer gingen lopen waren al op pad toen het kanon werd afgeschoten en de 25 kilometer lopers van start gingen.
In een lange rij gingen ze op de Duitse grens aan en daarna richting Aschendorf om hun ronde te wandelen. Onderweg kon er de bezienswaardigheden in deze regio worden bekeken, o.a. de Landwirtschaftsmuseum in Rhede, de grote Kerk in Rhede, het Heimathof in Aschendorf, Gut Altenkamp in Aschendorf, de Segelflugplatz Herbrum-Aschendorf en het Gemeindehaus Neurhede en vandaar via de Natte Horizon, langs een Oldtimershow, door de vesting weer terug bij de finishplek.
De organisatie heeft gezorgd voor ruim voldoende posten en stopplaatsen voor persoonlijke verzorging.

Morgen komen alle deelnemers (ca. 3000) aan Tocht om de Noord vanuit Bourtange door Vlagtwedde.
Veel inwoners van ons dorp zullen die dag de wandelaars dan ook door hun straat zien voorbijkomen.
De organisatie van de TodN heeft de Vereniging van Dorpsbelangen Vlagtwedde gevraagd een bijdrage te leveren door met name het dorp dusdanig feestelijk aan te kleden dat de wandelaars op een prettige manier het dorp kunnen passeren (vanaf 07.30 uur). 
Maar ook het organiseren van activiteiten tijdens de tocht behoort nog steeds tot de mogelijkheden.
Zowel de wandelaars van de 25 als de 40 kilometer zullen die dag via de Vledderkamp Vlagtwedde binnenkomen.
Dan loopt men via de Oostersingel – Boermarke – door / langs de Bolderbörg – Marijkestraat – Beatrixstraat – Kerkstraat  – Schoolstraat (stempelpost is bij PC Rendering) – Smederij – langs / door de MFA – Wischmei – d’Appelhof – Wischmei (vervolgen) – Wilhelminastraat en de Wollinghuizerweg.

De wandelaars van de 40 kilometer gaan aan het eind van de Schoolstraat rechtsaf – Dr. P. Rinsemastraat – langs / door de  brandweerkazerne – Nieuwe Weg – Feenselweg – Wilmerskamp – Barlagerachterweg  en dan richting Veele – Wedde, via Wessinghuizen en komt uiteindelijk terug via Smeerling – het Metbroekbos – Onstwedderweg – oversteek bij de rotonde –  langs de Weenderstraat – Oude Poelweg – Wischmei waar de routes weer samensmelten (zie route 25 kilometer).

TodN werkt dit jaar nauw samen met gastgemeente Westerwolde, de Provincie Groningen en de Ineterreg Duitsland Nederland (met de programmapartners gemeente Westerwolde en Gemeinde Rhede). 

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.