Zandberg, Gasselte en Drenthe in extase

Foto ingezonden door Zandbergia

ZANDBERG, GASSELTE – De slotdag van de Europese Wielerkampioenschappen 2023 in Drenthe zette zondag de kroon op het vele werk van Thijs Rondhuis en zijn team. Creatieve ideeën van plaatselijke organisaties, rijendik publiek langs de wegen, enthousiaste reacties van wielrenners en van de internationale media met als ultieme beloning een droompodium waarop Christophe Laporte als uitbundige winnaar, Wout van Aert als goede tweede, terwijl Olav Kooij (TeamNL) de Nederlandse eer hoog hield.

De Stichting Zandbergia liftte vrolijk mee met dit evenement en greep de VIP-invitatie van organisator Thijs Rondhuis aan om Rick Tieben (Sportschool Sports in Motion Musselkanaal) te introduceren als projectleider van de Granfondo Giro zonder Grenzen.

Rick viel met de neus in de boter. Zijn gesprek met mevrouw Conny Helder (Minister van Langdurige Zorg en Sport) kreeg meteen een positief vervolg. Zij wenste nadrukkelijk meer informatie over de rol van het kerkdorp Zandberg tijdens de Giro d’Italia in 2002.

In het kader van de Nationale Sportweek had de Stichting Zandbergia al eerder een viertal fiets- en wandeltochten aangeboden, te weten:

  • de historische tocht van de St. Joseph Kerk in Zandberg naar de Sankt Maximiliankirche in Rütenbrock/D;
  • de herstart van de aloude amateurklassieker Ronde van Kavelingen;
  • de populaire Picknick-Giro van Zandberg, via de standerdmolen in Ter Haar naar Ferienzentrum Schloss Dankern en langs het Klooster in Ter Apel terug naar de Zandberg;
  • de eveneens grensoverschrijdende Vrije Toer Tocht van ruim 100 kilometer via de Hilterberg (“het dak van de Giro zonder Grenzen”) en Schloss Dankern, deels over wegen van de etappe Groningen-Münster tijdens de Giro d’Italia 2002.

Gebeurtenissen en evenementen om in ere te houden.

Gelet op de reacties tijdens de Nationale Sportweek en van aanwezigen bij de slotdag van de Europese Wielerkampioenschappen op de VAM-berg in Wijster is besloten al deze tochten meteen een vervolg te geven.

Met ingang van heden kan men zich dagelijks vanaf 10.00 uur tot 12.00 uur melden bij Sportschool Sports in Motion, Marktkade 90, 9581 AV Musselkanaal. Telefoon: 0599 244889.  

Tegen betaling van € 3,00 per persoon (kinderen t/m 6 jaar gratis!) ontvangt men daar voor de start:

  • de routebeschrijvingen;
  • een informatiebulletin over de historie van bovengenoemde gebeurtenissen op en rond de Zandberg; 
  • een unieke bidon (zo lang de voorraad strekt) ter herinnering aan de doorkomst van de Giro d’Italia 2002 door de Kanaalstreek;
  • een set ansichtkaarten (eveneens zo lang de voorraad strekt);
  • een kopje koffie.

Voor het overige zijn de tochten self-supporting, oftewel men dient zelf te zorgen voor koffie/thee, broodjes en fruit voor onderweg, danwel men maakt gebruik van terrasjes of horecagelegenheden langs het traject. De organisatie wenst zodoende voedselverspilling en milieuvervuiling tegen te gaan.

De Stichting Zandbergia hoopt dat ook de overige plaatselijke organisaties van activiteiten in het kader van de Nationale Sportweek en rond de Europese Wielerkampioenschappen doorgaan met het regelmatig aanbieden van sport- en beweegactiviteiten.

Actuele informatie, updates en foto’s steeds te vinden op de Facebookpagina ZANDBERGIA en binnenkort op de website www.zandbergia.nl 

Ingezonden door Wim Mensen

Foto’s: Eigendom Stichting Zandbergia

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.