Molen van Bourtange weer compleet

Foto: Anneke Borg

BOURTANGE – Woensdag is de standermolen in Bourtange weer voorzien van wieken.

Op 7 februari van dit jaar werden met een autokraan de wieken van de standermolen van Bourtange verwijderd. Deze houten wieken zaten 23 jaar op z’n plek en hadden hier en daar wat slechte plekken. Om ongelukken te voorkomen zouden de uiteinden, die in de molenwereld “oplangers” heten worden vernieuwd.

Tijdens dit werk werd besloten de middenstukken ook te verwijderen, om daar ook wat reparaties aan te doen. Deze zogenaamde borststukken zaten er al sinds de bouw in 1980 in. Toen bleek, dat de askop ook te lijden had van wat rotte plekken. Die moest ook worden aangepakt.


In de loods van Molenmakerij Nieman in Adorp werden van Douglas hout mooie nieuwe oplangers gemaakt en voorzien van het oude, nog goede hekwerk. De borststukken werden er ook gerepareerd. De askop werd natuurlijk in Bourtange hersteld. Ook werd er een versteviging op aangebracht.


Op woensdag 27 september kwam de autokraan weer, om de wieken er weer in te hijsen. Binnen de zeven uur zag de molen er weer uit zoals het hoort, compleet met wieken, klaar om te draaien. De eerste week van oktober worden er nog wat kleinere zaken aan de wieken aangebracht. Daarna zal de jarenlange lekkage van het dak nu eens goed worden aangepakt, zonder het uiterlijk van de molen geweld aan te doen.


Hiermee kan de blikvanger van de vesting weer een tijdje mee en kunnen de vele bezoekers weer regelmatig genieten van de draaiende molen.

Joep Gründemann

Foto’s: Anneke Borg en Joep Gründemann

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.