Streekhistorisch Centrum blij met twee panoramaschilderijen, gemaakt door Karl van Beekum

Foto: Jaap Kok

STADSKANAAL – Vandaag ontving het Streekhistorisch Centrum (SHC) opnieuw een bijzondere aanwinst.

Scholengemeenschap Ubbo Emmius droeg twee panoramaschilderijen over aan het SHC. De twee panorama’s zijn geschilderd door kunstenaar annex tekenleraar Karl van Beekum, daarbij geassisteerd door leerlingen. Ze stellen de Hoofdstraat in Stadskanaal voor, gezien vanuit de Stationslaan vlak voor de Eurobrug.  Het eerste panorama is geschilderd in 1961, vlak voor de afbraak van het oude gemeentehuis en nog zonder de later aangelegde Europalaan. Het tweede panorama toont de situatie ruim 10 jaar later, in 1973. Elk panorama bestaat uit 5 panelen.

De schilderijen hingen jarenlang in het lokaal waar Van Beekum lesgaf, maar zijn vervolgens in de opslag beland. Het Streekhistorisch Centrum toonde de werken tijdens een overzichtsexpositie van Van Beekum in 2013, maar ook daarna werden de panelen weer opgeborgen op school. Om de toekomst van deze werken, die gezien kunnen worden als belangrijke tijdsdocumenten, veilig te stellen, droeg de scholengemeenschap het eigendom vandaag over aan het Stadskanaalster museum.

Directeur Bert Dijkstra van Ubbo Emmius ondertekende vanmiddag in de toekomstige werkruimte van het SHC op de eerste etage van de Bibliotheek in Stadskanaal, samen met SHC-directeur Helen Kämink de schenkingsovereenkomst.

De panelen hebben na al die jaren wel een opknapbeurt nodig. Dat wordt nu geïnventariseerd. Tevens doet het Streekhistorisch Centrum een oproep: Wie heeft als leerling meegewerkt aan het schilderen van deze panelen en wil daar meer over vertellen? Je kunt je melden via info@streekhistorischcentrrum.nl of 0599-612649 (Helen Kämink)

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.