‘Vogel-Vrij – Duizenden vogels van keramiek’ geland in Museum Klooster Ter Apel

Foto: Joop van Putten


TER APEL – ’Vogel-Vrij’ is een community-art project van beeldend kunstenaar Myrte van Dijk uit
Odoorn. Het is een kunstinstallatie van duizenden keramische vogels, die in de galeries van Museum Klooster Ter Apel voor een bijzondere sfeer zorgen. De expositie is tot en met 14 april 2024 te zien.

De vogels zijn gemaakt tijdens workshops door meer dan duizend volwassenen en kinderen. Voor velen van hen is het moeilijk te begrijpen dat onze handen ons beste gereedschap is. Myrte van Dijk merkt bij het werken met kinderen dat boetseren onmisbaar is in hun tactiele ontwikkeling. Zeker nu we onze tastzin vooral gebruiken voor swipen en typen. Met boetseren oefen je op een leuke manier kunstzinnige en motorische vaardigheden.

Myrte van Dijk wil zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met boetseren. Samen vogels van klei te maken in zes stappen. De vogels die tijdens workshops in het klooster en op scholen worden gemaakt zullen toegevoegd worden aan de installatie, die daardoor zal blijven groeien.

Alle vogels hebben een witte kleikleur. Zo zijn door licht en schaduwwerking de verschillende vormen het beste zichtbaar. Alle vogels bij elkaar vormen dit bijzondere kunstwerk. Een afspiegeling van onze maatschappij. Elke vogel heeft een eigen karakter. Net als de mens die hem maakt.

Ingezonden

Foto’s: Joop van Putten

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.