Pekelder schooljeugd beleeft deel van regionale historie

Foto ingezonden door Tammo Tillema

OUDE PEKELA – Leerlingen van groep 8 van cbs de 7-Sprong uit Oude Pekela hebben medio vorige week letterlijk en figuurlijk kunnen beleven hoe kinderen in de regio Oost Groninger ruim 200 jaar geleden hebben moeten wonen en leven.

In en rond de plaggenhut van de stichting Siep & Co aan de plaatselijke Westerstraat kregen ze daarover van medewerkers van de stichting tekst en uitleg. Hoogepunt daarbij was het aantrekken van kinderkledij uit de tijd van toen, waarna ze samen op de foto gingen.

Vóór de verkleedpartij keken de leerlingen naar een film met de titel ‘Het verhaal van Pekela’, waarin het ontstaan van de drie Pekelder dorpen wordt verteld. Na de rolprent werd de groep rondgeleid langs de draaiende, strokarton gerelateerde machines van Siep & Co. Daarbij kregen ze uitleg waarom juist Oude Pekela met in totaal 9 stoomstrokartonfabrieken (1960) hèt papierdorp van West-Europa kon worden.

Overigens heeft Siep & Co ook de rest van de Pekelder basisscholen uitgenodigd om met de hoogste groepen langs te komen voor de beleving van een stukje regionale geschiedenis. Op de middelbare school wordt in de regel minder aandacht besteed aan de historie van de eigen woonplaats.

Ingezonden door Tammo Tillema

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.