Stadskanaal kleurt oranje tijdens Orange the World

Foto: Ronny

STADSKANAAL – De gemeente Stadskanaal sluit zich aan bij de internationale campagne Orange the World van de Verenigde Naties. Hiermee vraagt de gemeente aandacht voor het probleem van geweld tegen vrouwen en meisjes. Vanaf 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, tot en met 10 december, de Internationale Mensenrechtendag, kleuren verschillende plekken in de gemeente ’s avonds en ’s nachts oranje. Dit jaar zijn dat de Rode Loper, theater Geert Teis, het Streek Historisch Centrum en Poppodium aan het Willem Diemerplein Musselkanaal.

Veilig, overal en altijd
Het thema van de campagne is dit jaar ‘Veilig, overal en altijd’. Geweld tegen vrouwen en meisjes kan zich op elk moment en op elke plek voordoen. Niet alleen binnenshuis door een partner of familielid, zoals vaak wordt gedacht. Het gebeurt ook op het werk, bij het uitgaan, in de zorg, in het onderwijs en online. Wethouder Jur Mellies benadrukt: ‘Helaas komt geweld tegen vrouwen en meisjes maar ook tegen kinderen en ouderen nog te vaak voor in onze gemeente. Daar moet blijvend aandacht voor zijn.’

Overal en altijd medestander
Geweld tegen vrouwen en meisjes kan in verschillende vormen en overal in de samenleving plaatsvinden. Op al die plekken en op elk moment kan iedereen een medestander zijn. Door niet weg te kijken als je iets ziet gebeuren of door steunend commentaar te plaatsen op social media als iemand wordt geïntimideerd. Maar ook door, net zoals Wethouder Mellies, donateur te worden of de medestanderpledge te ondertekenen op www.orangetheworld.nl.

Geweld melden
In Nederland krijgt 45% van de vrouwen en meisjes te maken met een vorm van geweld in haar leven. Slechts een klein deel hiervan wordt gemeld. Om zelf hulp te krijgen en om te voorkomen dat anderen hetzelfde overkomt, kan er in de provincie Groningen (anoniem) melding gemaakt worden bij Veilig Thuis via 0800 2000 of www.veiligthuisgroningen.nl.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.