Wonen in de Kanaalstreek: een voorstelling met oude foto’s uit het SHC

Eén van de eerste twaalf stenen huizen langs het Stadskanaal. Hier is er niet één meer van bewaard gebleven. Collectie Streekhistorisch Centrum Stadskanaal.

STADSKANAAL – Op zondag 3 december presenteert Bert Roossien, historicus bij het Streekhistorisch Centrum (SHC) weer een voorstelling met oude foto’s uit het archief. Het thema is deze keer Wonen in de Kanaalstreek. De voorstelling vindt plaats in de Bibliotheek van Stadskanaal.

In 1787 werden de eerste twaalf huizen gebouwd langs het Stadskanaal door de Stad Groningen. De huizen van de veen- en landarbeiders waren vaak niet meer dan éénkamerwoningen met een schuur. Het privaat (wc) bevond zich buiten en werd soms gedeeld met meerdere huishoudens. Na 1900 ging de overheid zich bemoeien met de huisvesting. Plaatselijke woningstichtingen begonnen rond 1920 met de bouw van sociale huurwoningen. Rijke verveners, herenboeren en succesvolle ondernemers lieten langs het kanaal riante villa’s bouwen met siertuinen, slingerpaden en vijvers. Het interieur van dergelijke woningen bestond meestal uit twee grote voorkamers voorzien van luxe bedsteden: inwonend personeel sliep boven op zolder. Na 1960 werden in recordtempo nieuwe woonwijken uit de grond gestampt in verband met de expansie van de Philipsfabriek in Stadskanaal: portiekflats en rijtjeshuizen met groenstroken ertussen. Aan het einde van de twintigste eeuw ging het de hoogte in met bouw van enkele woontorens in het centrum. Op zondag 3 december a.s. laat Bert Roossien beelden van deze woonhistorie zien, afkomstig uit het archief van het SHC.

De voorstelling begint om 14.30 uur. Reserveren kan via 0599-612649 of info@streekhistorischcentrum.nl.

Het complete zondagmiddagprogramma staat op www.streekhistorischcentrum.nl

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.