Herinneringscentrum Kamp Westerbork opent gratis de deuren: “Ontmoeting en kennis tegen antisemitisme” 

Foto: Jan Glazenburg

WESTERBORK – Herinneringscentrum Kamp Westerbork maakt zich zorgen over de toenemende polarisatie en grote opleving van antisemitisme in Nederland, die we zien sinds de aanval van Hamas op Israël van 7 oktober en de oorlog in Gaza. Om daar wat tegen te doen opent het Herinneringscentrum op zondag 10 december gratis haar deuren, tijdens het joodse lichtjesfeest Chanoeka. 

“Al langer zien we dat in Nederland weinig bekendheid is met het Jodendom en dat de kennis over de Holocaust in ons land afneemt,” zegt directeur Bertien Minco. “Daar willen wij als Herinneringscentrum Kamp Westerbork wat aan doen. Door het organiseren van ontmoeting en het overbrengen van kennis kunnen wij het bagatelliseren van de Holocaust tegengaan. En daarmee helpen een samenleving te creëren waarin voor antisemitisme geen plaats is.”  
 
Gratis toegang 
Het Herinneringscentrum gaat op zondag 10 december gratis open, midden in de viering van Chanoeka, het achtdaagse joodse lichtjesfeest. Het museum is die dag gratis te bezoeken, evenals het bijbehorende programma met toegankelijke lezingen en activiteiten voor jong en oud.  
 
Minco: “We staan dan ook stil bij het bijzondere verhaal achter de foto die kampgevangene en fotograaf Rudolf Breslauer  in 1942 in kamp Westerbork maakte tijdens Chanoeka. Op die beroemde foto zie je kinderen in een barak tijdens het aansteken van de chanoekia, de negenarmige kandelaar die bij het feest wordt gebruikt.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.