Independer: Veel minder Groningers verhogen eigen risico voor de zorg

Foto: Catharina Glazenburg

GRONINGEN In 2024 gaat de zorgpremie weer flink omhoog. Om daarop te besparen verhoogt in de provincie Groningen 18,7% van de verzekerden van 18 jaar en ouder hun eigen risico van 385 naar 885 euro. Dit percentage ligt een stuk lager dan vorig jaar: toen koos namelijk 33,4% van de Groningers voor een maximaal eigen risico. Dit blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Independer op basis van een miljoen vergelijkingen.

Als je zorg nodig hebt uit de basisverzekering dan betaal je altijd de eerste 385 euro zelf. Je kunt ervoor kiezen om dit eigen risico te verhogen met 100, 200, 300, 400 of 500 euro. In ruil daarvoor krijg je korting op de zorgpremie. Gemiddeld krijg je bij het maximale eigen risico 16,28 euro per maand korting. Een kleine 200 euro op jaarbasis. 

Groningers nemen minder risico dan gemiddeld

In Groningen hebben naar verhouding minder inwoners een maximaal eigen risico dan in andere provincies. Het landelijk gemiddelde komt namelijk neer op 21,1%. Limburgers (22,7%) kiezen het vaakst voor een eigen risico van 885 euro, terwijl het percentage juist het laagst ligt in Drenthe en Flevoland (beide 14,7%).

In deze gemeenten wonen de meeste overstappers

Naast het verhogen van het eigen risico, zijn er ook andere manieren om te besparen op de zorgpremie. Zo kan ook overstappen van zorgverzekeraar schelen in de portemonnee.

Nergens in Groningen stappen zoveel inwoners over van zorgverzekeraar als in de stad Groningen. Van 2019 tot en met 2023 wisselde jaarlijks gemiddeld 8,7% van de inwoners van zorgverzekering. Vorig jaar ging het zelfs om 11,4% van de Groningers. De vijf gemeenten met het hoogste percentage overstappers zijn:

  1. Groningen: 8,7%
  2. Westerkwartier: 7%
  3. Veendam: 6,3%
  4. Midden-Groningen: 6,1%
  5. Het Hogeland: 6%

In Pekela (5,3%) switchen inwoners juist het minst vaak van zorgverzekeraar. Benieuwd naar de cijfers van jouw gemeente? Bekijk dan de onderzoekspagina: https://www.independer.nl/zorgverzekering/info/eigen-risico/onderzoek-2023 

Ingezonden door https://www.independer.nl/

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.