Veertien voorleeskampioenen uit Stadskanaal maken kans op plek in provinciale finale De Nationale Voorleeswedstrijd

Foto: Hemmo Kuiper

STADSKANAAL – Biblionet Groningen organiseert deze maand de regionale voorrondes van De Nationale Voorleeswedstrijd. Er zijn maar liefst 162 schoolkampioenen die tijdens de regionale voorronde hun uiterste best gaan doen om een plek in de provinciale finale te bemachtigen.

Regionale voorronde in Stadskanaal
Bibliotheek Stadskanaal organiseert op dinsdag 13 februari twee regionale voorrondes van De Nationale Voorleeswedstrijd. Daar doen de schoolkampioenen van 14 basisscholen uit Stadskanaal aan mee. Zowel de eerste ronde als de tweede ronde vinden plaats in de bibliotheek van Stadskanaal. De eerste ronde start om 17:15 uur, de tweede ronde om 19:00 uur.

De jury voor deze voorrondes bestaat uit burgermeester Klaas Sloots, Truus Smit die maandelijks meerdere keren voorleest aan de allerjongsten in de bibliotheken van de gemeente en Leonie Ronde, domeinspecialist op de lijn Leven Lang Leren bij Biblionet Groningen.

Deelnemers zijn in de eerste ronde: Lieke namens het Sint Antonius, Tara namens de Musselhorst, Ilse namens de Verbinding. Allen in Musselkanaal. Rosalie namens de Piet Prins, Roos namens de Willibrord en Verah-Lynn namens de Hagenhof uit Stadskanaal.

In de tweede ronde zullen strijden; Lexi namens de Hochte uit Alteveer, Lana namens de Mr. Neuteboom, Vera namens de Maarsborg, Jamie namens de Oleander, Elin namens het Mozaiek allen vanuit Stadskanaal. Vanuit Mussel Micha namens Op de Zandtange en hekkensluiter namens de Anne de Vries is Annemijn vanuit Stadskanaal.

Provinciale finale
De winnaars van de regionale voorrondes plaatsen zich voor één van de twee halve finales waarvan acht voorleeskanjers doorstromen naar de provinciale finale op 17 april in VanBeresteyn in Veendam. Uiteindelijk lezen twaalf provinciale voorleeskampioenen tijdens de landelijke finale op 22 mei in de schouwburg in Utrecht voor uit hun favoriete boek en strijden om de titel De Nationale Voorleeskampioen 2024.

De Nationale Voorleeswedstrijd
De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Vereniging Openbare Bibliotheken. In de provincie Groningen is de coördinatie van deze wedstrijd belegd bij Biblionet Groningen. Het doel van de wedstrijd is om kinderen te motiveren om te lezen en hen enthousiast te maken voor kinder- en jeugdboeken.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.