Groningen op de kaart met drie nieuwe themafietsroutes

Foto: Mazzelmoaze

GRONINGEN – Fietsnetwerk.nl onthult drie nieuwe fietsroutes door het hart van Groningen. Met de routes ontdekken fietsers het veelzijdige centrum en nabije omgeving aan de hand van drie unieke thema’s: architectuur in de stad, brouwerijen & distilleerderijen en het Groningse landschap. De drie fietsroutes zijn gratis beschikbaar op de website en in de app van Fietsnetwerk.nl.

De routeaanbieder specialiseert zich in het creëren van thematische knooppuntenroutes die zijn voorzien van speciaal geselecteerde horeca, verblijfslocaties en bezienswaardigheden. Inmiddels zijn er al duizenden routes beschikbaar. 

De fietsroutes
De routes zijn uitgestippeld aan de hand van het knooppuntennetwerk. Op die manier zijn ze voor elke doelgroep gemakkelijk te fietsen. Elk van de routes licht een Gronings thema uit.

  1. Fietsroute Architectuur in Groningen – 32 km
    Een route langs de rijke bouwkundige schatten van de stad, waarbij de meest opvallende architectonische parels zijn geselecteerd. Moderne designs worden afgewisseld met gebouwen die al eeuwen hun plek in de stad kennen. Bewonder bijvoorbeeld het Wall House #2, het Zernikecomplex en de Reitdiephaven, één van de meest gefotografeerde stukjes van Groningen. Soms is modern en historisch met elkaar gecombineerd in één gebouw, zoals het Waagcomplex. Zelfs landschapsarchitectuur komt voorbij op deze route. Natuurlijk mogen de Martinitoren, het Stationsgebouw en het Groninger Museum niet op de route ontbreken. De route is uitermate interessant voor liefhebbers van kunst en cultuur.
  2. Fietsroute Proosten op Groningen – 26 km
    Groningen kent een rijke geschiedenis. Brouwerijen en distilleerderijen zijn een belangrijk onderdeel van deze geschiedenis. Al sinds de middeleeuwen kent de stad al talrijke brouwerijen en distilleerderijen. Als drukbezochte Hanzestad was er een grote vraag naar bier en jenever. Niet alleen voor de reizigers en kooplieden, ook als handelswaar. Via de waterwegen konden de producten gemakkelijk verspreid worden naar binnen- en buitenland. In 1614 vestigde de Universiteit van Groningen zich in de stad. Met de komst van een toenemend aantal studenten, bloeide de drankcultuur nog verder op. Deze route gaat langs diverse (familie)bedrijven waar het ambacht bier brouwen of jenever stoken tot op de dag van vandaag wordt uitgevoerd. Een route die je al proostend kunt afsluiten.
  3. Heerlijk fietsen in Groningen – 65 km
    Een fietsroute voor wie even aan de bruisende drukte van de stad wil ontsnappen. Met deze route begin en eindig je bij het Centraal Station Groningen. Daartussen maak je een schitterende en gevarieerde tocht door het Groningse landschap naar het westelijker gelegen Grootegast.  Tussen de knusse Groningse dorpskernen en het weidse landschap zijn diverse interessante bezienswaardigheden te vinden. Stap bijvoorbeeld af bij het Witte Kerkje in Grootegast, of bezoek het Museumplein in het dorp. In Aduard kun je onderweg een uitkijktoren beklimmen voor een prachtig uitzicht over natuurgebied ‘t Stort, met de skyline van Groningen op de achtergrond.

Waar te vinden?
De fietsroutes zijn te vinden op de website van Fietsnetwerk.nl en in de gratis Fietsnetwerk App.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.