Muzikaal eerbetoon aan de Ro-d-ys door Diederik Nomden, Ralph Mulder en band

Foto: Anita Meis

WINSCHOTEN – Op vrijdag 21 juni ademt Cultuurhuis De Klinker in Winschoten de sfeer van de roemruchte voormalige Winschoter schouwburg Dommering in de jaren zestig met muziek van de Ro-d-ys. Vanmiddag vond in het Theatercafé van Cultuurhuis De Klinker een persbijeenkomst plaats. Dit werd gepresenteerd door Jan van der Meide.

De ‘Summer of Love’ van 1967 was de zomer van de Ro-d-ys. De uit Oude Pekela afkomstige band, met oorspronkelijk Harry Rijnbergen, Joop Hulzebos, Wiechert Kenter en Bennie Groen, stond dat jaar 18 weken in de Top 40. Op enig moment prijkten er zelfs twee nummers in de hitlijst: ‘Take her home’ en ‘Just fancy’, een nog altijd ongekende prestatie. De Ro-d-ys maakten tien singles en namen twee lp’s op. Ze waren populair om hun eigen nummers en niet in het laatst om hun goede live-optredens.

Diederik Nomden (The Analogues en Her Majesty) nam het initiatief voor het muzikale eerbetoon, waarin hij samen Ralph Mulder (Alamo Race Track) en bevriende topmuzikanten het Ro-d-ys-repertoire zal spelen in co-productie met Cultuurhuis De Klinker.

Nomden zegt: ‘De muziek spreekt ons aan vanwege de frisheid en vindingrijkheid van de composities en arrangementen. Je zou ze qua sfeer kunnen vergelijken met die van The Kinks. Wat ons betreft zijn hun beste nummers ook van dat niveau. En dan is er de pure trots, dat er zoveel moois is ontstaan in de regio waar Ralph en ik zijn opgegroeid. Het is een voorrecht om de artistieke erfenis van een van de beste Nederlandse bands ooit te mogen brengen.’

Oud-Winschoter Ralph Mulder vervolgt: ‘Op mijn veertiende hoorde ik de Ro-d-ys op een verzamel-lp en was meteen verkocht. Ik kon niet geloven dat ze uit Oost-Groningen kwamen; onze eigen Beatles. Het is een eer om mee te mogen doen aan deze voorstelling.’ De muziek van de Ro-d-ys wordt 21 juni gemaakt door:

Zang/gitaar : Diederik Nomden (The Analogues, Daryll-Ann, Johan)

Zang/gitaar : Ralph Mulder (Alamo Race Track, Ghost Trucker)

Toetsen : M.J.P. Bond (Her Majesty, Yorick van Norden, Dandelion)

Bas : David Corel (Alamo Race Track, Johan)

Drums : Kees Schaper

De Ro-d-ys-avond vindt plaats in de sfeer van de jaren 60, waarbij oud-leden van de band en betrokkenen aanwezig zullen zijn. Presentatoren Wiebe Klijnstra en Jan van der Meide halen herinneringen op aan de hand van muziek, gesprekken, foto’s en filmpjes aan een voor velen onvergetelijke tijd. Het waren de jaren dat de Ro-d-ys ondermeer in Schouwburg Dommering in Winschoten veel publiek trok.

Jan van der Meide: ‘De muziek van de Ro-d-ys doet me denken aan het radioprogramma ‘Arbeidsvitaminen. In bijna elke uitzending werd een nummer van de band aangevraagd en gedraaid.’ Wiebe Klijnstra vult aan: ‘Het is geweldig dat de muziek van de toen populaire groep uit de jaren zestig weer wordt gespeeld door een jongere generatie topmuzikanten.’ Voor Cultuurhuis De Klinker is het fantastisch om zo een project met veel historie uit de omgeving te realiseren. Directeur Robert Bangma: “Dat muzikanten als Diederik Nomden en Ralph Mulder, in nauwe samenwerking met Jan van der Meide en Wiebe Klijnstra, zich zo inzetten om deze Oost-Groningse band van weleer nu een eerbetoon te brengen, is geweldig en moet gesteund worden. Daarom doen we als Klinker graag mee; lokale historie van (inter)nationale allure.”

After-Sixties-Party

Na de voorstelling gaat het feest der herkenning door met het draaien van muziek uit de jaren 60 vanaf vinyl en een éénmalig en laatste optreden van de regionaal al even legendarische sixtiesband Nicky (Eppe Bodde) & The Jesters (Arend Huizinga (gitaar), Huipko Hilbrands (slaggitaar), Nico Schrik (bas) en Linda Sandker-Visscher (drums).De kaartverkoop start donderdag 15 februari om 13.00 uur.

Ingezonden

Onder de naam Popular Pipers Boys Band hadden de Ro-d-Ys in 1964 veel succes als covergroep in de omgeving van Oude Pekela in Groningen. Hun repertoire bestond uit eigen nummers plus materiaal van The Kinks, The Beatles en The Rolling Stones. De bezetting bestond uit Harry Rijnbergen (zang, gitaar), Joop Hulzebos (gitaar, keyboards), Wiechert Kenter (basgitaar, trompet, vibrafoon) en Berend Groen (drums).

Toen de groep in 1966 beroeps werd, veranderde Harry Rijnbergen de naam in het meer pakkende Rowdies.  Als blijkt dat meerdere bands zo heten wordt de uiteindelijke spelling Ro-d-Ys. In september kwam de groep onder contract bij platenmaatschappij Phonogram en producer Hans van Hemert.

Hun eerste single You Better Take Care Of Yourself/Wheels, Wheels, Wheels verscheen in december 1966. Het jaar daarna verschenen de hits Take Her Home en Just Fancy. De band toerde door heel Nederland. Ook vonden er optredens in een aantal landen buiten de grens plaats. Er werden nog meer platen uitgebracht, maar het succes zoals van de nummers Take Her Home en Just Fancy bleef uit.

In 1998 overlijdt Joop Hulzebos onverwacht op 52 jarige leeftijd en in 2003 drummer Berend Groen. Hij werd 56 jaar. In opdracht van stichting RO-D-YS vervaardigd door de thans in Blijham wonende kunstenaar Marten Grupstra bronzen borstbeelden van de leden van de Ro-d-Ys. De vier beelden werden op 23 september 2006 op het Raadhuisplein bij het gemeentehuis onthuld.

In 2008 werden de beelden gestolen. Marten Grupstra maakte nieuwe beelden, die in 2009 op de oude plek werden herplaatst. Bij de reconstructie van het Raadhuisplein verdwenen de beelden in een opslag. Op 20 januari 2021 kregen ze een nieuw plekje op het plein voor de zogenaamde “puntdakjes” in winkelcentrum De Helling. (red)

Foto’s: Anita Meis

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.